BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Második éve csökken a kiskereskedelmi forgalom

Nem sikerült fordítaniuk a hazai kiskereskedőknek októberben sem a forgalom csökkenő trendjén, igaz, a pénzügyi válság begyűrűzése sem okozott törést az eladásokban. Bár a karácsonyi forgalom erősnek tűnik, várhatóan így is elmarad majd a tavalyitól.

A kiskereskedelmi forgalom volumene – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2008. októberben 1,4%-kal, az első tíz hónapban 1,9%-kal maradt el az előző év azonos időszakitól - közölte a KSH. Már 2007 februárja óta mutat az index csökkenést, amit a lakosság csökkenő jövedelme okoz. Az előző hónaphoz mérten nincs jelentős elmozdulás, 0,1 százalékkal szűkült a forgalom szezonaálisan kiigazítva.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2008. január–októberben 5115 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, ebből 2008. októberben 567 milliárd forint értékű forgalom realizálódott.

Tovább folytatódott az a tendencia is, hogy a nagyobb üzletek teret nyernek a kisebbekkel szemben, és összességében még mindig kevésbé esett vissza az élelmiszerforgalom, mint az egyéb cikkeké. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek változatlan áron számított forgalma január–októberben 1,3%-kal, októberben 0,3%-kal maradt el az előző év azonos időszakitól. 2008. októberben az eladások jelentős részét (91%-át) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) forgalma 0,5%-kal mérséklődött; az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai 2,4%-kal növekedtek. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem októberi forgalmának volumene nem változott a szeptemberihez képest.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma az első tíz hónapban 2,4%- kal, októberben 2,3%-kal elmaradt az előző év azonos időszakitól. 2008. októberben az iparcikk jellegű vegyes, a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, valamint a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikküzletek forgalma csökkent 2007 októberéhez viszonyítva. A többi üzlettípusban bővült a kiskereskedelmi forgalom – a legnagyobb mértékben az összes forgalomból csekély súlyt képviselő használtcikk-üzletek eladásai növekedtek az előző év azonos időszakához mérten. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma októberben 0,2%-kal maradt el a szeptemberitől.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2008. októberben folytatódott a kiskereskedelmi forgalom volumenének csökkenése az Európai Unióban; ennek mértéke az unió 27 tagállamában átlagosan 0,8%, az eurózóna országaiban 2,1% volt az előző év azonos hónapjához képest. A tagállamok közül továbbra is kimagaslóan növekedett (9,4%) a kiskereskedelmi forgalom Romániában; a legnagyobb mértékben (14,4%) Lettországban csökkentek a kiskereskedelmi eladások.

A korábbi trenddel elentétben az üzemanyagok nem fogytak jól októberben, az autóeladások pedig alaposan megsínylették a hitelhez jutási feltételek megnehezülését. Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrészkiskereskedelmi üzletek változatlan áras forgalma Magyarországon 2008 első tíz hónapjában 4,9%-kal, októberben 9,9%-kal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. Az üzemanyag-kiskereskedelem értékesítésének volumene az első tíz hónapban nem változott, októberben 1,1%-kal maradt el a 2007. azonos időszakitól.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.