BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Enyhén emelkedik a munkanélküliség

Egyelőre csak a szezonalitásnak megfelelő folyamatok zajlanak a hazai álláspiacon, vagyis nincs kiugró emelkedés a munkanélküliségben. A következő hónapokban azonban már érezhetővé válhat a recesszió hatása.

A tavalyi év utolsó negyedévében 8 százalék volt az állástalanok aránya – közölte a KSH. Az előző időszakban 7,8 százalékos volt a ráta, de ez az emelkedés nem számít átlagon felülinek, vagyis csak az évszaknak megfelelő mozgás volt látható, éves összehasonlításban is viszonylag kis, 0,3 százalékpontos emelkedés mutatkozott. Mindez a válság első hónapjaiban meglepetésnek számít, a legtöbben hirtelen emelkedő munkanélküliséggel számoltak már a tavalyi utolsó hónapokra is.

Háromhavi átlagban 7 ezerrel több, 337 ezer ember keresett hiába munkát az időszak során, ami 9 ezerrel haladja meg az egy évvel korábbi szintet. A foglalkoztatottak száma azonban jelentősebb csökkenést mutatott, az szeptember-novemberi átlaghoz képest 27 ezer, az egy évvel korábbihoz képest 42 ezer ember tűnt el a munkaerőpiacról. A 3 millió 880 ezer munkahely azonban várhatóan tovább fogyatkozik majd az idei év első hónapjaiban, már csak szezonális okok miatt is, de a termelési kapacitások csökkentése – gyárbezárások, elbocsátások – is éreztethetik hatásukat.

A foglalkoztatottak aránya éppen csak meghaladja a 15-74 éves népességben az 50 százalékot. A 15-64 éves korcsoportban 56,7 százalékos volt az arány, ami 0,4 százalékpontos romlást jelez éves összehasonlításban. Ez nemzetközi összehasonlításban nagyon alacsony érték, Európában folyamatosan a legalacsonyabbak között tartják számon. Az az idő is véget ért már, amikor nálunk alacsonyabb volt a munkanélküliség, mint az Unióban, novemberben már bő egy százalékponttal haladtuk meg ezen a téren az EU-átlagot.

A következő hónapokban valószínűleg növekszik majd a feszültség a munkaerőpiacon, a csökkenő kül- és belpiaci kereslet miatt ugyanis kapacitásszűkítésre kényszerülnek a hazai termelők. A szociális ellátórendszerre ez még nagyobb terhet ró majd, éppen akkor, amikor amúgy is nehéz helyzetben van a költségvetés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.