BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

EU: helyreállhat a gázszállítás!

Oroszország megállapodott az Európai Unióval azokban a feltételekben, amelyek alapján megfigyelők ellenőrizhetik az Európai Unióba Ukrajnán keresztül érkező gázszállításait, jelentette be az EU soros elnöksége csütörtök késő este kiadott közleményében.

Az ellenőrök telepítésének el kell vezetnie ahhoz, hogy helyreálljon az EU-tagállamok Oroszországból származó ellátása, áll a cseh elnökség Brüsszelben publikált nyilatkozatában, amely Mirek Topolánek cseh és Vlagyimir Putyin orosz kormányfő telefonbeszélgetésére hivatkozik.

Az uniós gázellátást is megzavaró gázvita két főszereplője, az ukrán Naftogaz az orosz Gazprom cég vezetése előzőleg Brüsszelben tárgyalt uniós illetékesekkel és egymással, és akkor az orosz fél elutasította a megfigyelőmissziót, ha azzal párhuzamosan nem mehetnek orosz szakértők is Ukrajnába.

A késő esti cseh közleményből nem derül ki, hogy mi vezetett Moszkva álláspontjának megváltoztatásához. A szöveg úgy fogalmaz, hogy a megállapodás szerint az ellenőrök bármely olyan helyszínen megfigyeléseket végezhetnek, amelynek szerepe van a gázáramlás biztosításában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.