BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mélyben a hazai ipar teljesítménye

Az előzetes adatoknál valamivel kedvezőbb, de így is nagyon gyenge teljesítményt mutatott ősz végén az ipar. Az ágazat termelése az előző év azonos időszakához viszonyítva 2008 novemberében 12%-kal, munkanaphatástól megtisztítva 9,9%-kal csökkent - tette közzé a KSH.

Az ipari termelés volumene az év első tizenegy hónapjában 0,4%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index novemberben 2%- kal mérséklődött.

2008 első tizenegy hónapjában az ipari export 1,1%-kal emelkedett, novemberben pedig az exportkereslet drasztikus visszaesése következtében 14,3%-kal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. Az év tizenegyedik hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel négytizedét adó villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene az átlagnál nagyobb mértékben, 17,9%-kal esett vissza. A feldolgozóipari export közel egynegyedét képviselő járműgyártás kivitele 14,7%-kal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az ipar január–novemberi belföldi értékesítése 1%-kal, novemberben 9,7%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első tizenegy hónapjában 2,8%-kal, novemberben 7,8%-kal maradtak el az egy évvel korábbitól, ami az exportra termelő vállalkozások hazai beszállítói hálózatait érintő megrendelések visszaesésével függ össze. 2008 novemberében a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva 13,2%- kal csökkent, a csekély súlyú bányászaté – a kőolaj- és földgáz-kitermelési szolgáltatás erőteljes növekedésének köszönhetően – 34%-kal nőtt. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás kibocsátása 2,5%-kal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában, részben a tavalyinál enyhébb időjárás hatására (az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint 2008 novemberében a 2007. novemberi átlagos középhőmérsékletnél 2,9°C-kal többet mértek).

Novemberben a feldolgozóipar minden alágában csökkenés figyelhető meg. A jelentősebb súlyú ágazatok közül a feldolgozóipari termelés közel egyharmadát kitevő villamos gép, műszer gyártása jelentősen, 17,1%-kal visszaesett. Az alágon belül a legnagyobb mértékű csökkenést a híradás-technikai termék, készülék gyártása ágazatban regisztráltuk. A feldolgozóipari termelés több mint egytizedét képviselő élelmiszer, ital és dohány gyártása is számottevően, 14%-kal csökkent, nagyrészt az összes értékesítés közel háromnegyedét adó hazai eladások visszaesése következtében. Ez a jelenség valamennyi ágazatot hasonlóképpen érintette. A feldolgozóipari termelés több mint egyhatodát adó járműgyártás termelése 12,6%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.