BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyilatkozni kell - Új adózási szabályok idén

Ahogy a korábbi években, úgy az idén is van lehetőség arra, hogy a magánszemély személyi jövedelemadó-bevallását a munkáltató készítse el.

Amennyiben az adózó élni kíván ezzel a lehetőséggel, az erről szóló nyilatkozatot az idén már e hónap végéig, január 31-ig köteles benyújtani munkáltatójának.

Sőt, ebben az esztendőben már arról is nyilatkozatot kell készíteni, ha a magánszemély nem kéri a munkáltatótól az adó megállapítását. Ugyanakkor a munkáltató az idén sem köteles eleget tenni az adózó ez irányú kérésének, vagyis a vállalkozás nem kötelezhető a nyilatkozat befogadására.

Ha a munkáltató a „nem” mellett dönt, az elutasítás ténye mellett köteles tájékoztatni a magánszemélyt arról, hogy fizetendő adójáról az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) közreműködésével, egyszerűsített bevallás keretében is elszámolhat.


Annak, hogy a magánszemély adóját a munkáltató állapítsa meg, feltétele, hogy az erről szóló nyilatkozattétel napján a magánszemély a munkáltatóval – társas vállalkozással vagy polgári jogi társasággal – tagi jogviszonyban álljon, e napon azonban más kifizetővel ne álljon munkaviszonyban. Az adózó e lehetőséggel továbbá csak akkor élhet, ha kizárólag az adó elszámolását vállaló munkáltatótól vagy az év során időben egymást követő munkaviszonyok során szerzett bevallási kötelezettség alá eső bevételt.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.