BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Adósság a közüzemi gáz nagykereskedővel szemben

A rossz gázárszabályozás miatt nem lehet a második negyedében hatósági gázárat csökkenti, áll az EnergiaInfó és a Force Motrice elemzésében.

Ha a kormány nem csökkenti áprilistól a hatósági gázárat, a második negyedévben várakozásunk szerint akár jelentős mértékben, több tízmilliárd forinttal csökkenhet a nagykereskedő indokolt követelésállománya. Ez azonban jóval kisebb annál, mint ami szükséges lenne ahhoz, hogy a liberalizáció időpontjáig teljesen meg lehessen tisztítani a magyarországi gázpiacot a korábbi időszak rossz árhatósági döntéseinek örökségétől. Es ez a teher eltorzítja a július 1-én megnyíló gázpiacot. Ha korábban a piaci árakat követte volna az árszabályozás, áprilistól lehetőség lett volna a gázárak csökkentésére – derül ki az energiainfo.hu és a Force Motrice közös elemzéséből.

Januárban megfordult a földgázárak tavaly ősszel tapasztalt emelkedő trendje. Miután az európai gázárak általában féléves késéssel követik az északi tengeri brent kőolaj jegyzésárát, a második negyedévben az európai átlagos importárak jelentősen csökkenhetnek. (A 2008 harmadik negyedévi brent átlagár hordónként 115,6 dollár volt, míg a 2009 januári átlagár mindössze 44,9 dollár volt)

A magyarországi hatósági árrendszerben ugyanakkor jelentős adósság halmozódott fel a közüzemi nagykereskedővel szemben, miután 2007 második felétől az európai földgázárak jóval nagyobb mértékben emelkedtek, mint a magyarországi hatósági árak. Tavaly ősszel a nagykereskedő, minden egyes köbméter földgázon legalább 20-25 forintot veszített. Az európai szabadpiaci gázárak csökkenése mérsékli ezt a veszteséget, de ellensúlyozni nem tudja. Ha ennek az adósságnak a megtérítésére nem dolgoz ki átlátható mechanizmust a kormány a következő hónapokban, fennáll a veszély, hogy a közüzemi nagykereskedő a július 1-i piacnyitás utáni egyetemes szolgáltatási rendszeren belül próbálja majd meg ellentételezni korábbi veszteségeit. Ez súlyos torzulásokhoz vezethet az alakulóban lévő teljes liberalizáció előtt álló gázpiacon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.