BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Összeomlott az ipar decemberben

Megszenvedett decemberben a hazai ipar, a gyárbezárások és sok helyen a termelés felfüggesztése olyan mértékű visszaesést okozott a szektorban, amilyen csak közvetlenül a rendszerváltás után volt látható.

Az exportkereslet hirtelen zuhanása miatt kerültek bajba az ipari vállalatok, de a belföldi eladások is nagyon gyengék lehettek év végén, főként az autóiparban.

 A termelési volumen 2007 decemberéhez képest 23,3 százalékkal esett a munkanapok számával kiigazítva, de a naptárhatás kiszűrése nélkül is 19,6 százalékos volt a zsugorodás. Mindez igen gyenge utolsó negyedéves GDP-t vetít előre, mivel az ipar a magyar gazdaság bő egyötödét teszi ki. Nemzetközi összehasonlításban is gyenge a magyar mutató, bár világszerte csökkenő ipari adatok jelentek meg a múlt év utolsó hónapjáról.

Szakértők további jelentős zsugorodással számolnak, van, aki az idei év átlagában is elképzelhetőnek tart 15-18 százalékos csökkenést. A kormány keze viszont meg van kötve, az IMF-hitel miatt nem növelheti az államháztartási hiányt, így nem tud a fejlettebb gazdaságokban látható élénkítő programot indítani. Ezek után csak a külső kereslet élénkülésében bízhatnak a hazai termelők, erre viszont az év második fele előtt nincs esély, de akkor sem biztos.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.