BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Panganak a bevásárlóutcák - 60 év óta a legmélyebb a recesszió a briteknél

A háború óta nem tapasztalt ütemben csökken a lakossági fogyasztás Nagy-Britanniában, és ezt követve zsugorodik a bruttó hazai termék. A NIESR (National Institute of Economic and Social Research) kutatóintézet szerint generációk óta nem ürültek ki a mostanihoz hasonló módon bevásárlóutcák, miközben a gazdaság - az összes szegmensét érintő - rég nem tapasztalt recesszión megy keresztül.

Mint a Reuters jelenti, januárban mélypontra esett a fogyasztói bizakodási index. Ezt a kiskereskedelmi adatok is alátámasztják, amelyek szerint megtört a hosszabb idő óta tapasztalt, évi átlagban 3,5 százalékos forgalomnövekedés. Mint a NIESR jelentése emlékeztet, 1991-ben, az akkori visszaesés idején a fogyasztói kiadások 1,6 százalékkal csökkentek, ez a szám az idén eléri 3,8 százalékot.

A lakossági kereslet annak ellenére lanyhul, hogy a jövedelmek – ha szerényebb mértékben is – tovább emelkednek, aminek magyarázatát munkahely elvesztésétől való félelem terjedésében látják. A GDP várhatóan 2,5 százalékkal megy össze az idén, de ennél nagyobb, akár 2,7 százalékos a visszaesésre kellene számítani, ha az Egyesült Államokban összeállított új fiskális élénkítő csomag hatása nem érvényesülne.

Reményt az adott helyzetben csak az kínál, hogy a font sterling is gyorsan gyengül, aminek idővel el kellene vezetnie a kivitel élénküléséhez, ennek azonban – az optimisták szerint is – legkorábban az idei év vége felé jelentkezhet a GDP alakulásában lemérhető hatása. A fordulatnak súlyos következményei lesznek a makrogazdasági egyensúlyra nézve. A munkáspárti kormány kolosszális összegű hitelek felvételével – és elköltésével – szeretné elkerülni a dominó-szerű összeomlást. Alistair Darling pénzügyminiszter - az áprilisban kezdődő 2009-2010-es pénzügyi évben - az eredetileg tervezett 128 milliárd font sterlinget 10 milliárddal meghaladó összegben lesz kénytelen új államadósságot csinálni. A rákövetkező 12 hónapban a kormány hitelfelvételei várhatóan elérik a 140 milliárdot.

Az összesített államadósságot úgy számítják, hogy abban már nem is veszik figyelembe a pénzintézetek – például a Northern Rock – megmentésére fordított összegeket, a köztartozás a 2012-2013-as pénzügyi évben így is eléri a GDP 70 százalékát, ami csöpp híján duplája a 2007-ben meglévő 36,5 százaléknak. Az irányzat igazolni látszik a konzervatívoknak a munkáspárthoz intézett, megbélyegző nyilatkozatait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.