BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Adók: nincs egyezség

Egyelőre nincs támogatottságuk az idén és a következő években bevezetendő adómódosításoknak az Országgyűlésben – ez igaz mind a kormány, mind a Reformszövetség adócsomagjára. Előbbi a költségvetési bizottság tegnap késő délutáni ülésén került szóba, utóbbiról pedig a plenáris ülésen folytatták le a képviselők az általános vitát.
Bár döntés – szavazás híján – még egyik javaslattal kapcsolatosan sem született, a kormányzati csomagot tegnap valamennyi ellenzéki honatya hevesen bírálta a bizottság ülésén.

Ez annyiból nem meglepő, hogy a Fidesz már korábban kifejezte ez irányú nemtetszését, az MDF és az SZDSZ pedig a Reformszövetség csomagját favorizálja, olyannyira, hogy azt – kisebb módosításokkal – országgyűlési határozati javaslatok formájában nyújtották be a T. Ház elé. Ezek közül tegnap az SZDSZ javaslatáról vitáztak a honatyák a plenáris ülésen, ám az irományt az MDF is kedvezően fogadta – a két nagy párt azonban nem. Igaz, a kormány nem zárkózik el a csomag fontolóra vételétől, hiszen – mint a tegnapi általános vitában Keller László pénzügyi államtitkár fogalmazott – az irányvonalaiban jelentős mértékben megegyezik a kabinet utóbbi hetekben bejelentett adó- és kiadáscsökkentő lépéseivel.

Tény, hogy a kormány 23, a szövetség pedig 24 százalékos áfát javasol, és hasonló mértékben emelnék a társasági adót is. A kabinet 19, a határozati javaslat pedig 18 százalékban húzná meg az új mértéket a különadó kivezetése mellett.

Mivel azonban – ahogy az egy háttértanulmányból kiderül – a kormány számítása szerint a szövetség csomagja rövid távon csökkentené a foglalkoztatási szintet és lassítaná a növekedés ütemét, az idén pedig 3,4 százalékos költségvetési hiányt eredményezne, a kabinet csak jelentős módosításokkal tudná támogatni az elképzeléseket.

A Fidesz szerint ugyanakkor a szövetség csomagjával nem lehet kezelni a jelenlegi helyzetet. Valós és hatékony válságkezelő programot csak egy a bizalmat helyreállító új kormánnyal és új Országgyűléssel lehet megvalósítani – fogalmazott a párt vezérszónoka, Szatmáry Kristóf.
Magyarországnak először az egyenlő feltételeken alapuló, tisztességes verseny lehetőségét kell megteremtenie, ha enyhíteni akarja a gazdasági válság hatásait – vélekedett ugyanakkor Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője, Herényi Károly, az MDF vezérszónoka pedig hangsúlyozta: ezzel a kezdeményezéssel hazánk megteheti az első lépéseket a válságból való kilábalás felé.

A határozati javaslat általános vitája a jövő héten folytatódik az Országgyűlésben, ám egyelőre úgy tűnik, a kezdeményezésnek nincs sok esélye az elfogadásra. Hacsak a kormány és a Reformszövetség között nem születik addig valamiféle megállapodás. Egyelőre annyit tudni: az egyeztetések folynak, az MSZP-frakció elé pedig tegnap este kerültek az adómódosítások.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.