BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

G20: kifulladó reformlendület

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) forrásainak megduplázása és egy többmilliárd dolláros csomag összeállítása a nemzetközi kereskedelem finanszírozásának megkönnyítésére - várhatóan mindössze ennyi lesz a csütörtöki G20 csúcstalálkozó konkrét eredménye.

A többivel az állam- és kormányfők aligha lépnek túl a retorika szintjén: elítélik majd a protekcionizmust, ígéretet tesznek a nemzetközi pénzügyi piacok szigorúbb szabályozására és arra, hogy megteszik "azt ami szükséges" a gazdasági növekedés helyreállítására. A vélemények ez utóbbi területen térnek el a leginkább egymástól: a kontinentális Európa biztosan nem lesz hajlandó kötelezettséget vállalni a kormányzati kiadások további jelentős megemelésére, hiába szorgalmazza ezt az Egyesült Államok és Nagy-Britannia.

A pénzügyi szabályozás átfogó reformjával kapcsolatos remények ugyancsak jelentősen alábbhagytak azóta, hogy a válság kirobbanásakor még egy új Breton Woods kialakítása volt napirenden. Angela Merkel német kancellár a napokban valószínűtlennek nevezte, hogy végső megállapodás szülessen ezen a területen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.