BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megtartanák az állásokat

Nyugat-Európában inkább a fizetéscsökkentést választják a cégek és a munkavállalók is.

Minden lehetséges eszközzel igyekeznek elkerülni az elbocsátásokat a cégek még a válság idején is Nyugat-Európában – állapítja meg a munkaviszonyok elemzésére létrehozott EU-s ügynökség legújabb tanulmánya. A dublini székhelyű Eurofound felmérése szerint a munkaidő-rövidítéstől kezdve a fizetéscsökkentésen, a kötelező szabadságra küldésen vagy a fizetés nélkülinek mondott (valójában a bér 20-30 százalékát biztosító) szabadságon át a munkaidő egy részének továbbképzéssé alakításáig a cégek igen sok kreatív módszert vetnek be, csak hogy megússzák a leépítéseket.

A nyugati társaságok zöme ugyanis felismerte: amikor véget ér a válság, sokkal többe kerül majd az elbocsátott szakképzett munkaerő pótlása, mint ha most mindent megtesznek az alkalmazottak megtartásáért. Magyarországon ezzel szemben a cégek sokkal inkább elbocsátásokban gondolkodnak, mint a rövidített munkaidő alkalmazásában – derült ki a Hewitt közelmúltbeli felméréséből.

Érdekes a Honda példája. A japán autógyár egyik brit üzeme (Swindonban) februártól május végéig leállt. Az alkalmazottak azonban a négy hónapos szünet első felére a teljes fizetésüket kézhez kapják, a második felére pedig körülbelül a 60 százalékát. S amikor júniusban újraindul a termelés, mindenkinek annyi ingyenes túlórát kell teljesítenie, amennyinek értéke megfelel a négy hónapos leállás alatt folyósított pénznek.

A rövidített munkaidő azonban immár nem csupán az iparban terjed. Németországban például a mostani recesszió abban is különbözik a korábbiaktól, hogy immár számos szolgáltató cég is ezt vezeti be – tudósít a Wirtschaftswoche. A Praktiker barkácsáruházlánc és a Lufthansa Cargo teherszállító légitársaság már márciustól négynapos munkaidőt alkalmaz, a világ egyik legnagyobb utazásszervezőjének számító TUI pedig májustól rövidíti a munkaidőt.

Németországban februárban összesen 1,070 millió alkalmazott dolgozott rövidített munkaidőben, s ez a szám a következő hónapokban jelentősen emelkedik. Ehhez persze az ennek alkalmazásához kapcsolódó állami támogatás is hozzájárul: a német munkaügyi hivatal ugyanis a kiesett munkabér 60 százalékát megtéríti az alkalmazottnak. Hasonló állami támogatást kínál a rövidített munkaidőt bevezető cégeknek Franciaország, Hollandia és Ausztria is.

A munkaerőköltséget azonban nem csak rövidített munkaidővel lehet csökkenteni. Az Aer Lingus ír légitársaság például igen sajátos módszert talált ki a személyzeti kiadások lefaragására, s erről meg is tudott állapodni a szakszervezetekkel. Az alku értelmében 1500 dolgozónak a következő választási lehetőségeket kínálták fel: vagy végleg megszűnik az állásuk, vagy elfogadják az elbocsátást egy csekélyebb összegű végkielégítés fejében, s a cég azonnal újra visszaveszi őket a korábbinál alacsonyabb fizetéssel. A paramétereket olyan jól sikerült meghatározni, hogy a munkavállalók több mint 80 százaléka elfogadta ezt a konstrukciót.

A válság a tanácsadói üzletágban is innovatív megoldások bevezetésére kényszeríti a munkaadókat. A KPMG brit részlege 11 ezer alkalmazottjának ajánlotta fel a következő választást: vagy négynapos munkahétre áll át 20 százalékkal alacsonyabb fizetésért, vagy egy-három hónapon át nem dolgozik, s erre az időszakra az eredeti javadalmazása 30 százalékát kapja kézhez.

A munkaidő csökkenését sok cég igyekszik a dolgozók továbbképzésével ellensúlyozni. Ezek a vállalatok ugyanis hosszú távon gondolkoznak, s igyekeznek már most felkészülni a válság utáni időkre – állapítja meg az Eurofound.

Támogatás itthon is. Magyarországon a kormány február végén fogadta el az uniós forrásból finanszírozott munkahely-megőrzési támogatás bevezetését. E szerint négynapos munkahét alkalmazása esetén minden ötödik munkanap bérköltségét megtéríti az állam a munkáltatónak, maximum a munkavállalók 50 százalékáig. A szociális tárca becslése szerint 50 ezer állás őrizhető meg a program révén, amelyre 30 milliárd forintot fordítanak. A támogatást igénybe vevő cégek vállalják, hogy két évig nem hajtanak végre létszámleépítést, illetve a bértámogatásban részesülő dolgozókat heti egy napon képzésre küldik. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.