BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Növekedni tudott még az export

2008-ban a külkereskedelmi termékforgalom volumene – a decemberi kivitel 13 és a behozatal 17%-os csökkenése ellenére – mind az exportban, mind az importban 3%-kal meghaladta az előző évi szintet - jelentette a KSH.

A külkereskedelmi mérleg 2008-ban 24 milliárd forint (159 millió euró) passzívumot mutatott, ami 6 milliárd forint javulást jelent a 2007. évi 30 milliárd forint mérleghiányhoz képest. 2008-ban a gépek és szállítóeszközök kivitelének és behozatalának volumene – a decemberi 22 és 32%-os visszaesés ellenére – 3, illetve 2%-kal nőtt. Mind az export, mind az import decemberi csökkenésében meghatározó szerepet játszott a mobiltelefon-gyártáshoz kapcsolódó kivitel és behozatal jelentős visszaesése, ezen belül az EU-n kívüli forgalom az exportban az átlagnál jóval nagyobb mértékben csökkent, míg az importban csak töredéke volt az egy évvel korábbi forgalomnak.

Közútijármű-kivitelünk és -behozatalunk – elsősorban az autóalkatrész-export és -import csökkenése következtében – november után decemberben is kétszámjegyű visszaesést mutatott. Mindazonáltal személygépkocsi-kivitelünk – elsősorban a régi tagállamokba irányuló export szinten maradása következtében – az átlagnál kisebb mértékben csökkent. A feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene 2008-ban – a decemberi 7, illetve 6%-os csökkenés mellett – 4, illetve 3%-kal volt több, mint 2007-ben.

Az export decemberi csökkenésében meghatározó volt a vas és acél, a szakmai, tudományos ellenőrző műszerek, azonkívül a műanyag-alapanyagok volumenének visszaesése. A gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek és a gumigyártmányok kivitele – folytatva a január–novemberi időszak növekedési tendenciáját – decemberben továbbra is kétszámjegyű növekedést mutatott.

Az energiahordozók behozatalának volumene – az augusztus–novemberi csökkenést követően – 2008 decemberében 14%-kal volt több, mint az előző évben, miközben a kivitel 13%-kal csökkent. Éves szinten az importvolumen 8, az exporté 10%-kal haladta meg a 2007. évi szintet. Az import decemberi növekedésében meghatározó volt a kőolaj- és kőolajtermékek behozatalának az olajárak közel 40%-os csökkenése melletti jelentős volumennövekedése, miközben gázimportunk volumene csökkent.

 Az importvolumen az időszak folyamán 7%-kal nőtt, ezen belül decemberben – az október–novemberi csökkenés-stagnálás után – 13%-kal volt több, mint egy évvel korábban. A kivitel decemberi növekedésében meghatározó volt a gabona és gabonakészítmények, továbbá a zöldségféle és gyümölcs volumenbővülése. Az import decemberi növekedésének legfőbb tényezője a hús és húskészítmények, valamint a cukor, cukorkészítmény és méz behozatalának átlag feletti volumenbővülése volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.