BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tátongó költségvetési lyuk - Még szorosabb lesz a nadrágszíj

Súlyos megszorításokra és szigorításokra lesz szükség néhány hónapon belül többek között a nyugdíjak és a szociális ellátások területén is – ilyen irányú javaslatokból nincs is hiány, egyelőre azonban kérdés, ki vállalja fel ezeket a lépéseket.

A heves viták sorozata és az erőteljes ellenállás ugyanis borítékolható. Nem csoda, hogy az igazán húsba vágó átalakításokat a jelenleg még hivatalban lévő kormány sem vállalta fel. A T. Ház elé terjesztett, az adó-, járulék- és nyugdíjszabályok módosításáról szóló kezdeményezéseket sokan egyenesen „maszatolásnak” bélyegezték a szükséges, jóval nagyobb horderejű átalakításokhoz képest.

Tény: miközben a kormány csomagja számos területen vezet be kisebb módosításokat, ezek mértéke nemcsak a befektetők szemében tűnik kevésnek, hanem az államháztartás szemszögéből is. Az egyre táguló – jelenleg összesen már 400-500 milliárd forintosra becsült – költségvetési lyukat ugyanis még a kilátásba helyezett szigorításokkal sem lehet befoltozni. Annak ellenére sem, hogy a kormány tavaly október óta mintegy 700-800 milliárdot igyekezett lefaragni az államháztartás kiadási oldalából.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.