BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Uniós pénzügyi reform

Alapvető átalakuláson mehet keresztül az EU pénzügyi szektorának szabályozása Brüsszel tegnap körvonalazott javaslatai következtében.

A José Manuel Barroso bizottsági elnök által bejelentett csomagterv elemei, így a fedezeti alapokra, a túlzott eladósodásra vagy a betétesek védelmére vonatkozó elképzelések csak több hónap alatt alakulnak át konkrét előterjesztésekké.

A reformcsomag legfontosabb eleme, a felügyeleti rendszer összehangolása például ősszel kerülhet a tagállamok és az Európai Parlament elé, és ideális esetben 2010-re léphet életbe az egész új szabályozási rendszer. Az elképzelések szerint két új uniós szintű felügyeleti testületet alakítanának ki, közülük az egyik az Európai Központi Bankon belül követné nyomon a rendszerszintű kockázatokat, a másikban pedig a tagállamok felügyeleteinek képviselői ellenőriznék a pénzpiacok napi működését.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által kidolgozott tervezet az egységes uniós ellenőrzésről 80 százalékban megegyezik a brüsszeli javaslattal – mondta el lapunknak Farkas István, a szervezet vezetője. Az ellenőrző szervek közötti együttműködést tegnap hat régiós állam – köztük hazánk – közös nyilatkozatban biztosította támogatásáról.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.