BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

52 éve nem volt ilyen: csökkenhetnek a német nyugdíjak

Több mitn két százalékos nyugdíjcsökkentés fenyegeti Németország 20 millió idős nyugdíjasát - tudta meg a Handelsblatt a társadalombiztosító berkeiből.

A gazdasági világválság, és az ebből fakadó béralakulások következtében 1957 óta, a "dinamikus nyugdíjak" bevezetése óta, először kerülhet sor Németországban az időskori nyugdíjak csökkentésére - írja a napilap internetes oldalán.

Német kutatóintézetek ugyanis az idei évre 2,3 százalékos bruttófizetés-csökkenéssel számolnak - ami a jelenlegi nyugdíjszámítási rendszeren keresztül jövőre alacsonyabb nyugellátmányt jelent.

Az átlagfizetések esésének egyik fő oka a részmunkaidős foglalkoztatottság erős terjedése: október óta átmenetileg több mint kétmillió foglalkoztatottat jelentettek át részmunkaidőbe. Itt kapcsol be a német jogrendszer: ha ezeket a foglalkoztatottakat elbocsátanák, papíron nem csökkennének az átlagbérek, és így a nyugdíjak sem.

A tavalyi év fizetésemeléseinek és javuló foglalkoztatási adatainak köszönhetően a német nyugdíjasok idén még jól jártak: nyugaton várhatóan 2,41 százalékkal, Kelet-Németországban 3,38 százalékkal nő idén az ellátmányuk.

Ráadásul Németországban idén vannak választások. Ha a kormányzat mégis a nyugdíjak értékének megtartása mellett döntene, további 5 milliárd euróval terhelné a nyugdíjkasszákat.

A minisztérium nem kommentálta a fentieket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.