BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"A legszélesebb vállakra rakjuk a legnagyobb terhet"

Alistair Darling a személyi jövedelem adó kulcsának emelését úgy kommentálta: a legszélesebb vállakra kell rakni a legnagyobb terheket. A brit pénzügyminiszter továbbra is bízik abban, hogy országának gazdasága még ebben az évben újra növekedési pályára áll.

A brit pénzügyminiszter egy héttel a költségvetés bemutatása után egy konferencián magyarázta a jól keresők személyi jövedelemadó kulcsának 45-ről 50 százalékra történő emelését azzal, hogy "a legszélesebb vállaknak kell viselniük a legnagyobb terhet" – írja a Times Online.

Alistair Darling előrejelzése szerint a brit gazdaság idén 3,5 százalékkal zsugorodik és 2009 végén áll ismét növekedési pályára, a következő évre a pénzügyminiszter 1,25 százalékos gazdasági növekedést prognosztizál. Az előrejelzést az elemzők jó része túlzottan optimistának ítéli, hasonlóan az IMF-hez. A Nemzetközi Valutaalap becslése szerint a gazdasági csökkenés 4,4 százalékos lesz ebben az évben és 2010-ben sem haladja meg a 0,4 százalékot.

A pénzügyminiszter hitelét tovább rontja, hogy nemrég 1,6 százalékos teljesítménycsökkenéssel számolt az első negyedévben, a statisztikai adatok szerint azonban a brit gazdaság 1,9 százalékos mínuszban van – a különbség egy milliárd font.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.