BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Vaslady uralma óta nem zsugorodtak ilyen sebességgel

A brit gazdaság teljesítménye rekord mértékben zuhant az első negyedévben. A ma bejelentett adatok szerint az év első három hónapjában a GDP 1,9 százalékkal csökkent az előző év utolsó negyedéhez képest.

Utoljára 1979-ben jelentett ilyen erős visszaesést a brit statisztikai hivatal: a Thatcher-korszak kezdetén 2,4 százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény. A ma bejelentett 1,9 százalékos zsugorodás tehát harminc éves rekord – jelenti az AP.

Az adat az előző negyedév teljesítményéhez (mínusz 1,6 százalék) és az elemzői várakozásokhoz (mínusz 1,4 százalék) képest is igen negatív. Tavaly ilyenkor a szigetország gazdasága még 6,2 százalékkal nagyobb teljesítményt mutatott.

A statisztikai hivatal mai bejelentése hivatalossá tette: a brit gazdaság teljesítménye a harmadik, egymást követő negyedévben csökkent és nincs jele javulásnak. Nagy-Britannia második világháborút követő történetében a recessziós periódusok 15 hónapig tartották, ez alapján feltételezhető lenne, hogy a válság ősszel mérséklődni kezd. Elemzők azonban úgy látják: a mostani krízis az átlagosnál tovább, 2010 közepéig tart majd.

Fellendülés várhatóan csak 2011-ben kezdődik. A londoni City pénzügyi szolgáltató szektorának alkalmazotti létszáma jó eséllyel csak három év múlva emelkedik vissza a tíz évvel ezelőtti szintre, áll vezető londoni elemző házak hétfőn kiadott új előrejelzéseiben.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR), amely rendszeres prognózisokat tesz közzé a citybeli foglalkoztatási kilátásokról, legutóbbi becslésében azzal számol, hogy a 2008-ban elvesztett 28 ezer City típusú befektetési banki munkakör után az idén további 29 ezer - vagyis két év alatt összesen 57 ezer - bankári és szolgáltatói állás szűnik meg a londoni pénzügyi központban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.