BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alacsonyabb adókkal operálnak

Miközben a térség több országában már hatályba is léptek a válság hatásait tompítani hivatott adókönnyítések, Magyarországon minden bizonytalan.

A Gyurcsány-kormány parlament előtt lévő, ám elkallódni tűnő csomagja összességében nem is csökkentené az elvonások mértékét. Egy-két héten belül ugyanakkor kiderülhet: a kormányfőjelölt által kilátásba helyezett megszorítások „csupán” a költségvetés egyensúlyának megőrzését célozzák-e, vagy számítani lehet egyes adótételek csökkentésére is.

Bár Bajnai Gordon hivatalosan még nem vázolta fel az adószisztémát érintő terveit, az borítékolható, hogy az élőmunkateher nálunk is csökken majd, s van remény az adócentralizáció mérséklésére is. Máshol kedvezmények, különleges elszámolási lehetőségek és könnyítések révén is igyekeznek úrrá lenni a krízisen, amellett, hogy pénzt pumpálnak a gazdaságba. Közben a válságkezelés egy sajátos módját találta ki az IMF, ám az euró gyors, puhított kondíciókkal történő bevezetésének az ötletét elemzők is elvetik. Magyarországon bonyolítja a helyzetet, hogy komoly tiltakozások is várhatók: május elsejéig máris három nagy, szakszervezetek által szervezett megmozdulásról lehet tudni. Elemzők úgy vélik, ha nem lép gyorsan a kormány, puhulhat a csomag.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.