BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Matolcsy: új IMF-megállapodásra van szükség

Matolcsy György szerint Magyarországnak új IMF-megállapodásra van szüksége, amely mérsékelten magasabb államháztartási hiányt engedélyezne, továbbá az adók csökkentését, ami élénkítené a gazdaságot.

A Fidesz egyik vezető gazdasági szakértője - aki 2000 és 2002 között gazdasági miniszter volt - a személyi és a társasági adók csökkentését szorgalmazta a foglakoztatás bővítése érdekében. A Reutersnak nyilatkozva Matolcsy úgy vélte, hogy a jelenlegi kormány egy második IMF-megállapodást készít elő, mivel nem tudják tartani a beígért GDP-arányos 2,9 százalékos államháztartási deficitet. Ezzel kapcsolatban Matolcsy azt mondta: "Miért ne lehetne nekünk átfogó, merész adóreformunk, cserébe egy 3,6 százalékos államháztartási hiányért?".

Matolcsy György szerint a személyi jövedelemadó és a társasági adó kulcsát 15-20 százalékra kellene csökkenteni. Ezzel Magyarország versenyképesebb lenne a térségben, mivel Szlovákiában és Romániában egykulcsos adó van érvényben, 19, illetve 16 százalékos. "Magyarországon egykulcsos személyi jövedelem- és társasági adót, valamint ettől elkülönült áfát kell bevezetni"- mondta Matolcsy György.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.