BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Történelmi mélypontra lassult Kína

Kína GDP-je az idei első negyedévben 6,1 százalékra lassult éves rátán, a tavalyi azonos időszakban mért 6,8 százalékról - jelentette a pekingi statisztikai hivatal.

Ez a leggyengébb GDP-növekedés, amióta 1992-ben bevezették a GDP alakulásának negyedévi mérését. Márciusban az export pedig 17 százalékkal zuhant - jelenti a BBC.

A kínai kormány keveset tehet annak érdekében, hogy a kulcsfontosságú amerikai és európai piacokon növelje a keresletet a kínai termékek iránt. Azonban a csaknem 600 milliárd dolláros gazdasági segélycsomag hatása már az év első három hónapjában érezhető volt. A hivatalos közlés szerint azonban a kabinet idén 8 százalékos GDP-növekedést megvalósítását tervezi a belföldi kereslet bővítésével.

2003 és 2007 között Kína kétszámjegyű gazdasági növekedést produkált, 2008-ban is 9 százalékos erősödést regisztráltak. Az elemzők szerint a 2009 első negyedévében mért lassulás megfelelt a várakozásoknak, a következő hónapokban pedig javulásra lehet számítani.

A China International Capital Corporation elemzője szerint a GDP-t kivéve minden adat jobban alakult a vártnál. Xing Zhqiang úgy véli: az export csökkenése miatt gyengélkedés mélypontján már túllendült az ország.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.