BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ennek örülni kell! - 26 éves rekordon a munkanélküliség az USA-ban

Áprilisban mindössze 539 ezer főt bocsátottak el az amerikai munkáltatók, ez hat hónapja a legalacsonyabb szám. Ugyanakkor a munkanélküliségi arány 8,9 százalékra emelkedett.

A 8,9 százalékos munkanélküliségi arány 1983 óta a legmagasabb. Az áprilisi statisztika viszont messze jobb az elemzők várakozásainál. A szakértők 620 ezer fős adatra számítottak, ehhez képest a múlt hónapban mindössze 539 ezren veszítették el állásukat az Egyesült Államokban – jelenti az AP.

Jelenleg 13,7 millió állástalan él a tengerentúlon. Ugyanakkor,ha az álláskeresést feladókat és részmunkaidőre váltókat is hozzáadnánk, a munkanélküliségi arány 15,8 százalékra emelkedne.

A válság kezdete óta az amerikai vállalatok 5,7 millió munkahelyet szüntettek meg. Nem csak a munkavállalók száma, hanem a munkaidő tekintetében is negatív rekordokat mérnek az elemzők. Áprilisban az előző hónaphoz hasonlóan átlag 33,2 órát dolgoztak az amerikaiak hetente.

Az áprilisi leépítési listát a gyárak vezetik 149 ezer fővel, majd az építőipar következik, itt 110 ezer munkahely szűnt meg a múlt hónapban. A kereskedők 47 ezerrel kevesebb alkalmazottat foglalkozatnak, a pénzügyi szektorban pedig áprilisban már csak 40 ezren veszítették el állásukat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.