BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jóváhagyták az új uniós munkavállalási szabályokat

Miniszteri szinten is hivatalosan jóváhagyták hétfőn azokat az új európai uniós munkavállalási szabályokat, amelyek egyfelől megkönnyítik a magasan képzett munkavállalók bevándorlását harmadik országokból, másfelől súlyosbítják a szankciókat azokkal a cégekkel szemben, amelyek harmadik országokból érkezett illegális bevándorlókat alkalmaznak.

A hivatalos döntést érdemi vita ezúttal már nem előzte meg, és a korábban kialkudott feltételrendszert nem is az illetékes szakminiszterek, hanem a mezőgazdasági miniszterek fogadták el, biztosítva a kormányzati szintű jóváhagyást. Az uniós tagországoknak mostantól számítva két évük van arra, hogy az intézkedéscsomagot beépítsék saját nemzeti jogrendjükbe.

A legfontosabb új intézkedés a "kékkártya" bevezetése. Ilyen kártyát - kedvezményes elbánást biztosító munkavállalási és egyben tartózkodási engedélyt - magasan képzett szakemberek kaphatnak. Bevezetésétől azt várják, hogy az Európai Unió csökkentheti az Egyesült Államokkal szembeni versenyhátrányát a csúcstechnológiát megtestesítő gazdasági húzóágazatokban, például az informatikában vagy a nanotechnológiában.

Jelenleg az Egyesült Államok sokkal nagyobb mértékben vonzza a magasan képzett bevándorlókat. Az intézkedéscsomag másik fő része, hogy nagyobb pénzbüntetéssel, illetve szigorúbb támogatásmegvonással kell majd sújtani azokat a cégeket, amelyek EU-n kívüli országból érkezett, megfelelő papírokkal nem rendelkező személyeket foglalkoztatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.