BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zárul a magyar-szlovák árolló

A szlovák kiskereskedők márciusban kaptak észbe és kezdték áraikat csökkenteni, májusban már néhány áruházlánc (Hypernova, Tesco, Exisport) úgy hirdette akciós termékeit, hogy azok olcsóbbak, mint Magyarországon - írta a Napi Gazdaság.

A lap keddi számában azt írta, hogy Szlovákiában az év első három hónapjában 7,5 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbihoz képest, ami részben a bevásárlóturizmus számlájára írható.

A szomszédos országok valutájának zuhanó euróárfolyama tömegeket mozgat meg. 2008 és 2009 márciusa között az euróhoz viszonyítva a forint 30,5, a cseh korona 32,6, a lengyel zloty pedig 37,2 százalékot gyengült.

A lap idézi Peter Mihókot, a szlovák ártanács elnökét, aki úgy nyilatkozott, hogy kezd bezárulni az árolló a szlovák és a magyar kiskereskedelmi árak között, ami hozzájárulhat a szlovákiai forgalom újbóli fellendüléséhez. Érdemi fordulat azonban csak akkor várható, ha megáll a munkanélküliség növekedése, és az euró 265 forint alá gyengül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.