BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Kína nem teljesítette ígéretét" - Torzítja a versenyt az EU szerint Peking

Kína visszautasitotta az Európai Unió és az Egyesült Államok vádját, mely szerint az általa alkalmazott export vámokkal megsértette a nyersanyagok exportjára vonatkozó szabályokat

Kína emellett megerősítette, hogy tárgyalásokat kezd a kérdésben a kereskedelmi viszály elkerülésére – jelenti a RIA Novosztyi. A kínai kereskedelmi minisztérium honlapján úgy érvel: politikája összhangban van a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) szabályaival és a nyersanyagok exportjára vonatkozó korlátozások célja a környezet és a természeti erőforrások védelme.

Az EU kereskedelemért felelős biztosa, Catherine Ashton ma közölte: a nyersanyagokra vonatkozó korlátozás globális szinten emeli az árakat és torzítja a versenyt, ezzel pedig még nehezebbé teszi a helyzetet a vállalatok számára. A vádak tíz nyersanyagra vonatkoznak, köztük a bauxitra, a magnéziumra, a szilíciumra és a cinkre. Washington mindehhez hozzátette: Kína a WTO-hoz történő, 2001-es csatlakozásakor ígéretet tett az export vámok eltörlésére.

Az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi kapcsolat feszültté vált az elmúlt időszakban. 2004-es madárinfluenza járványt követően a két ország kölcsönös importkorlátozást vezetette be baromfitermékekre. Kína a múlt szeptemberben feloldotta a korlátozást, az amerikai fél azonban egészségügyi okokra hivatkozva továbbra is fenntartja azt.

Ha a Pekinggel tartandó kereskedelmi konzultációk eredménytelenül végződnek, az EU és az Egyesült Államok panaszát a WTO-hoz továbbítják döntés véget.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.