BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kommunista módszerek az acélháborúban - Mi áll a kémvád mögött?

A Rio Tinto egyik menedzsere továbbra is kínai fogságban van, a hatóságok nem reagálnak a vállalat érdekében fellépő ausztrál diplomácia megkereséseire. A The Economist elemzése szerint az ügy mögött az acélárak állhatnak.

Mint arról korábban beszámoltunk, július 5-én a kínai hatóságok kémkedés vádjával letartóztatták a Rio Tinto általános menedzserét és három másik alkalmazottját. Az ügyben azóta sem született hivatalos nyilatkozat kínai részről, annak ellenére, hogy az ausztrál diplomácia magyarázatot kért a letartóztatásról.

Az acélipari óriásnál történt letartóztatások a szektor szempontjából érzékeny időpontban történtek, jelenleg folynak ugyanis a tárgyalások a Rio és a kínai acélipari vállalatok között a nyersanyag áráról. Az előző évi ármegállapodás április 1-én járt le, az új egyezségnek pedig elvileg június 30-ig kellett volna megszületnie. A múlt év hasonló időszakában az acélárak száguldottak, ez 85 százalékos emelkedéshez vezetett. Idén a kínai Vas- és Acél Egyesület egyértelművé tette, hogy jelentős árcsökkenést szeretne elérni, azonban a keményvonalas taktika a jelek szerint visszafelé sült el - fogalmaz a The Economist.

Május végén a japán és dél-koreai acélgyártók megállapodtak az ágazat három domináns szereplőjével (Rio Tinto, BHP Billiton, Vale) az árcsökkentésről. Kína azonban többet szeretett volna elérni, aminek sem a Rio, sem riválisai nem tettek eleget.

Az acélgyártók legszívesebben egy éves árszerződéssel dolgoznak, ez a legpraktikusabb, mivel a termeléshez hatalmas mennyiségű nyersanyagot kell jelentős ellátó rendszereken átmozgatniuk.

Az, hogy Kínának nem sikerült megállapodnia a vállalatokkal, komoly hasznot hozott, hiszen így a kínai gyártóknak az aktuális árat kell megfizetniük a nyersanyagért. Ez nem csak jóval magasabb az általuk óhajtott árnál, de mintegy 7 százalékkal több annál is, amiben a japán és koreai felekkel megállapodtak a cégek.

Az elemzők szerint Kína jelenlegi hátrányos helyzete a tragikus tárgyalási stratégiával magyarázható. Bármi is legyen a Rio-letartóztatások kimenetele, az ügy a lap szerint komoly árat követel majd. A kémvádakkal a külföldi befektetők legrosszabb rémálmai válhatnak valóra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.