BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A nyersanyagok a világgazdaság buktatói?

A lassan-lassan kezdődő világgazdasági javulást kisiklathatják az emelkedő olaj- és nyersanyagárak. "A pénzügyi válsággal már foglalkoztak (a politikai döntéshozók), de a nyersanyagválsággal nem", idézte a Goldman Sachs bankház figyelmeztetését a Financial Times a hétvégén.

Ha az olajárak fölmennek, akkor a központi bankok kettő között dönthetnek: vagy visszalökik a gazdaságokat a recesszióba, vagy hagyják gyorsulni az inflációt - mondta a londoni gazdasági lapnak a Bank of America Merrill Lynch nyersanyagipari elemzője, Francisco Blanch. Szerinte amiképp a tavaly nyárig rekordra emelkedett kőolaj és nyersanyagárak "a recesszió alábecsült okai" voltak, azonképp alábecsült az árak összeomlásának ösztönző hatása a világgazdaságra most.

Csakhogy az árak összeomlása már messze van. Igaz, a tavalyi árcsúcsok is messze vannak még, de az irányzat tartósan emelkedőnek tűnik, mióta márciusban feltámadt a remény a világgazdasági kilábalás iránt a piacokon. A világpiaci kőolaj-referenciafajta, az északi-tengeri Brent ára tavaly július 11-én érte el minden idők csúcsát hordónként 147,50 dolláron, idén januárban alig került többe 30 dollárnál, de a múlt héten 76 dolláron is jegyezték.

 Az ipari fémek közül az irányadó réz ára szintén tavaly júliusban hágott minden idők csúcsára, tonnánként 8940 dollárra, majd a tavalyi évet 3060 dolláron fejezte be - 56 százalékkal olcsóbban, mint 2007-et -, de pénteken 6130 dolláron végzett a londoni fémtőzsdén (LME), 100,33 százalékkal drágábban a tavaly év véginél. Az alumínium 30 százalékkal, az ólom 89 százalékkal, a nikkel 67 százalékkal drágább, mint tavaly év végén.

A múlt héten a Bank of England váratlan döntése - 50 milliárd fonttal 175 milliárd fontra emelte a mennyiségi enyhítése, vagyis a hitellel nem fedezett piaci kötvényvásárlásai keretét - már figyelmeztette a piacokat, hogy a várva várt föllendülés talán az eddig hittnél kevésbé lesz erős, írta a Financial Times.

A jövő héten megjelenő adatok némi fényt vethetnek arra, hogy a háttérben zajló, "alábecsült" fejlemények miként hatnak a jövőre.

Az amerikai Fed pénzügypolitikai bizottsága (FOMC) jövő szerdán tartja legközelebbi értekezletét. Bizonyosra vehető, hogy marad a majdnem zéró alapkamat, de a piac azt várja, lesz-e valami jelzés, hogy az amerikai központi bankrendszer esetleg növeli a kincstárjegyvásárlásra szolgáló, 300 milliárd dolláros keretét. A keret ugyanis szeptemberben várhatóan elfogy.

 Szintén szerdán jelenik meg az amerikai külkereskedelem júniusi statisztikája. Elemzők szerint 28,5 milliárd dolláros hiányra kell számítani az amerikai kereskedelmi mérlegben a májusi 26 milliárd után: ez részben az olajimport emelkedő árát fogja tükrözni.

A piac a legnagyobb érdeklődéssel az amerikai kiskereskedelmi adatokat várja, amelyek csütörtökön jelennek majd meg. A roncsprémiumnak köszönhetően várhatóan 15 százalékkal több kocsit vettek az amerikaiak júliusban, mint júniusban. Ettől a teljes kiskereskedelmi forgalom talán 0,3 százalékkal is nőtt júliusban, miután júniusban még 0,6 százalékkal csökkent, és éves összehasonlításban a kiskereskedelem visszaesése 5 százalékra mérséklődhetett a júniusi 6,5 százalékról. Az autó- és a benzinvásárlást leszámítva azonban a fellendülést, ha van egyáltalán, megfékezi a növekvő munkanélküliség és a csökkenő nominális átlagbér, tette hozzá a Financial Times.

Az amerikai ipari termelés júliusi adatsora pénteken következik: az elemzők 0,1 százalékos havi növekedésben bíznak, ez lenne az első javulás kilenc hónapon belül.

Németország, Franciaország és az euróövezet második negyedévi GDP-alakulásáról csütörtökön adják ki az első becsléseket az illetékes statisztikai hivatalok. Az elemzői előrejelzések átlaga 0,4 százalékos GDP-csökkenést valószínűsít az euróövezetben a második negyedévről az első negyedévi, 2,5 százalékos mínusz után, rendre az előző negyedhez viszonyítva. Éves összehasonlításban a visszaesés várhatóan még 5 százalékra romlott az első negyedévi, 4,9 százalékos mínuszról.

Németországban az elemzők 0,2 százalékos visszaesést várnak a második negyedévről az első negyedévi, 3,8 százalékos mínusz után. Éves összehasonlításban a visszaesés 6,6 százalékra enyhülhetett 6,9 százalékról.

Franciaországban a piac szintén 0,2 százalékos visszaesésre számít a második negyedévről az első negyedévi, 1,2 százalékos mínusz után, írta a Financial Times.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.