BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aligha lesz Kína a megmentő

Nem lehet arra számítani, hogy az ázsiai óriás húzza ki a világgazdaságot a gödörből

Kína impozáns növekedési adatai ellenére is egyre több a kétely azzal kapcsolatban, hogy az ázsiai óriás valóban a motorjává válhat-e a globális fellendülésnek. Ebben a kínai gazdaság szerkezeti gyengeségei, a 4000 milliárd jüanos (586 milliárd dollár) élénkítő csomag felhasználási módja, valamint a statisztikai adatok kozmetikázásnak gyanúja egyaránt közrejátszik.

Az idei második negyedévben a világgazdaság 1,6 százalékkal bővült a megelőző három hónaphoz képest, és ebben nagy szerepet játszott Kína 14,6 százalékos növekedése; e nélkül számolva a Barclays Capital szerint a globális GDP talán még csökkent is. Az ázsiai ország mégsem képes ellensúlyozni az amerikai fogyasztói kiadások zuhanását – állítja számos közgazdász, köztük a válság megjósolása miatt híressé vált Nouriel Roubini.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.