BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Borús kilátások a kereskedőknek

Az áfaemelés miatt előrehozott vásárlások nyomán enyhén kedvezőbb lett a kiskereskedelmi forgalom júniusban. Még így forgalomcsökkenéssel szembesültek a kereskedők, a második fél év ez alapján tragikus lehet majd számukra.

Elmaradt a meglepetés júniusban a boltosok számára, pedig az áfaemelés előtti utolsó hónapban még a növekedést sem tartották kizártnak szakértők. A kiskereskedelmi forgalom volumene 2009 első félévében 3,2 százalékkal, júniusban 2,2 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. 2007 eleje óta folyamatosan kisebb-nagyobb csökkenést mutatnak az eladások, mostanra már a 2005-ös szinten jár a forgalom volumene.

A májusi 4,2 százalékos mínusz volt eddig a negatív csúcsa a mutatónak, de az év további részében ez valószínű, hogy megdől. A belföldi kereslet ugyanis még mindig egyértelműen romló tendenciát mutat, míg a külső már stabilizálódni látszik. Halvány reménysugár, hogy a reálkeresetek az szja-sávhatár emelése miatt némileg kedvezőbb képet mutathatnak. A lakossági hangulat azonban olyan kedvezőtlen, hogy még így sem valószínű, hogy költekezésbe kezdenek. A szezonálisan kiigazított adatok szerint volt csak enyhe, fél százalékos bővülés májushoz képest, a rövid bázisú adat utoljára januárban volt ennél magasabb, azóta viszont folyamatosan a negatív tartományban mozgott.

A kiskereskedelmi eladások 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 15 százaléka az üzemanyag-, 14 százaléka a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott le; a többi üzlettípus együttes részesedése 25 százalék volt. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalma az átlagosnál kevésbé, 2,6 százalékkal zsugorodott az első hat hónapban, júniusban 3,8 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakihoz képest.

2009 júniusában az eladások jelentős részét (91 százalékát) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) értékesítésének volumene 4,2 százalékkal csökkent, az élelmiszer-, ital-, dohányáruszaküzleteké egy százalékkal nőtt a 2008. júniusihoz mérten. Utóbbiban szerepet játszhatott a jövedékiadó júliusra időzített emelése is, ilyenkor sokan bespájzolnak az ebbe az adókörbe eső termékekből. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem júniusi forgalmának volumene a májusihoz viszonyítva 0,6 százalékkal mérséklődött.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áras forgalma az első félévben 5,9 százalékkal, júniusban 2,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz mérten. Az élelmiszereknél jobb adat szintén azt támasztja alá, hogy az áfaemelés volt a legfőbb eladásokat befolyásoló tényező a hónap során. Így viszont a július akár jókora visszaesést is hozhat, a korábbi, 6 százalék körülinél is jobban zsugorodhat majd a termékkör forgalma. 2009 júniusában csak az illatszer-, használtcikküzletek, valamint a csomagküldő hálózat eladásai növekedtek; a bútor-, háztartásicikk-, építőanyagüzletek értékesítésének volumene elérte az előző év azonos hónapjában mért szintet; a többi üzlettípus forgalma továbbra is mérséklődött. A legnagyobb mértékben az iparcikk jellegű vegyes üzletek eladásai maradtak el az előző év azonos havitól. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem júniusi volumene 2,9 százalékkal meghaladta a májusit.

Az üzemanyagtöltő állomások változatlan áron számított forgalma az első félévben 0,9 százalékkal, júniusban 2,5 százalékkal bővült az előző év azonos időszakihoz képest. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint júniusban az üzemanyagkutak eladásai 0,7 százalékkal haladták meg a májusit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.