BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bukarest lekörözi Pestet

A budapesti nettó bérek azonos szinten vannak a sanghajival, s jócskán elmaradnak a pozsonyitól, a var-sóitól vagy a prágaitól. Egyebek mellett ez derül ki az UBS svájci bankház évente közzétett ár- és bérszínvonal-összehasonlító elemzésének legújabb kiadásából.

A tanulmány szerint a magyar fővárosban a bruttó és a nettó bérek egyaránt csupán ötödét-hatodát teszik ki a New York-i szintnek – legalábbis a szerzők által használt márciusi (304 forint/eurós, illetve 233 forint/dolláros) árfolyamon. Mivel azóta a forint valamelyest erősödött, ha mostani árfolyamot használnának az UBS elemzői, Budapest már nem lenne annyira olcsó bérű telephely a külföldiek számára, mint ahogy azt a felmérés sugallja – a különbség azonban nem lenne nagy a tanulmányban szereplő számokhoz képest.

Az árfolyam-ingadozást kiszűrő mutató, a vásárlóerő-paritásos órabér-összehasonlítás sem mutat sokkal kedvezőbb képet magyar szempontból. Ezen a listán Budapestet még Isztambul és Bukarest is lekörözi, Varsóról, Pozsonyról vagy Prágáról már nem is beszélve. Igaz, így számolva a magyar bérek a fejlett országbeli metropolisokhoz képest már valamivel jobban állnak (megközelítik például a New York-i szint 30 százalékát).

Az alacsony bérekhez persze viszonylag alacsony árszínvonal is tartozik. Ám az árak korántsem annyival alacsonyabbak a magyar fővárosban a nyugati szinthez képest, mint a bérek. Az említett márciusi árfolyamon számolva a magyar árszínvonal a lakbéreket is beszámítva a New York-i szint 41,8 százalékára rúgott. A béreknél tehát sokkal nagyobb a különbség Budapest és a fejlett világ között, mint az árakat illetően. Hasonló a helyzet a többi kelet- és közép-európai nagyváros esetében is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.