BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemzők szerint a beruházások visszaesése kisebb lehet a vártnál

A beruházások második negyedévi 4,7 százalékos, illetve az első félévi 6 százalékos visszaesése némileg kisebb a vártnál, az MTI által megkérdezett elemzők szerint az év egészében is kevesebb lehet csökkenés mértéke a jegybank napokban kiadott 9,2 százalékos előrejelzésénél.

A KSH által korábban közölt gyorsbecslés szerinti, II. negyedévi 7,6 százalékos GDP visszaesés kapcsán némileg meglepő, hogy a beruházások csak 4,7 százalékkal csökkentek - mondta Nyeste Orsolya.

Az Erste Bank elemzője úgy véli, hogy a mostani adat - a GDP összetevői miatt - a készletek drasztikus leépítését, illetve a lakossági fogyasztás vártnál nagyobb visszaesését vetíti előre.

Azt sem lehet kizárni, hogy a feldolgozóipari beruházások II. negyedévi, közel 18 százalékos visszaesése mögött a készletek leépítése áll, mivel a statisztika nem tudja precízen kettéválasztania a kétféle tevékenységet - magyarázta Barcza György.

A K and H Bank vezető elemzője azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy a KSH gyorsbecslés alapján közölt II. negyedévi 7,6 százalékos GDP visszaesés a második közlésben már kisebb lesz.

A javuló konjunktúrajelzések nyomán mindkét elemző úgy látja, hogy a második negyedévben a beruházások is elérték a mélypontot, s ennek nyomán a korábbi előrejelzéseket javítani szükséges. Nyeste Orsolya 2009-re 10 százalékos beruházási visszaesést várt, amit "most újra kell gondolni, mert a 10 százalék túlságosan pesszimista". Barcza György szerint a visszaesés legvalószínűbb sávja 6-8 százalék, ami kedvezőbb a Magyar Nemzeti Bank új inflációs jelentésében leírt 9,2 százalékos csökkenést jelző mutatónál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.