BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hullámvasúton a világ gazdasága - Fontos információk és összefoglaló

A fellendülés és a visszaesés egyszerre van jelen a világgazdaságban, a legfejlettebb országokban ugyanis a legutóbb nyilvánosságra hozott adatok növekedést mutatnak, a kevésbé fejlett országokban azonban még tart a visszaesés.

Már a gazdasági válságból való kilábalás esélyét jelezheti, hogy itthon lassult az ipari termelés csökkenése júniusban.

Az idén a hatodik hónapban 18,8 százalékkal volt kisebb az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest, míg májusban 22,1 százalék volt a csökkenés, a júniusi részletes adat 0,2 százalékponttal rosszabb az előzetesen publikáltnál.

A Központi Statisztikai Hivatal tegnap kiadott részletes adatai alapján a júniusi munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. A termelés volumene az év első hat hónapjában 22,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában, ami megegyezik az előzetesen közölt adattal. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index júniusban 1,7 százalékkal emelkedett.

A pénzintézet ügyfelei számára is pozitív hír, hogy a válság mélypontján is meg tudta tartani jövedelemtermelő képességét az OTP. Az OTP Bankcsoport pénteken közzétett gyorsjelentése szerint 2009 első félévében 84,02 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el, ami 35 százalékkal marad el az előző év hasonló időszakától.

Az is kedvezően hat többszázezer magyar háztartásra, hogy szeptembertől 10,5 százalékkal csökken a távhőszolgáltatásban a távhő díja - közölte tegnap Kovács Lajos, a Főtáv vezérigazgatója a társaság igazgatóságának döntését pénteken Budapesten sajtótájékoztatón. Hozzátette: a csökkentést a Magyar Energia Hivatalnak még jóvá kell hagynia.

A kedvezőtlen gazdasági körülményeknek tudható be, hogy húsz fiókját zárja be október 30-án a magyarországi Raiffeisen Bank. A 20 fiók - köztük 5 budapesti - bezárását elsősorban az azokban tapasztalt ügyfélforgalom-visszaesés tette indokolttá, a kiválasztásban pedig fontos szempont volt egy másik Raiffeisen fiók relatív közelsége is. A bank szerint a magyar pénzügyi piacon a közeljövőben nem várható a korábbi évekhez hasonló dinamikus bővülés, ezért tesz stratégiai lépéseket annak érdekében, hogy szervezetét a reálisan várható üzleti volumenhez igazítsa.

A válság hatását mutatja a magyar gazdaságban, hogy Kínában dolgozik majd tovább a Mondi szolnoki gyárának Finnországban készült, 1985-ben beüzemelt papírgyártó gépe, a 2008 márciusa óta bezárt gyárban jelenleg a gépek és épületek bontása folyik. A cég tájékoztatása szerint a gép eladásáról hónapokig tárgyaltak, bontásához hozzáfogtak, és szeptemberben kezdik meg a kiszállítását az ázsiai országba.

A világgazdaságban ugyanúgy vannak kedvező és kedvezőtlen folyamatok, mint Magyarországon.

Egyértelműen pozitív tendenciákat jelez, hogy az Egyesült Államokban júliusban nem változott a fogyasztói árindex, megegyezően az elemzői várakozásokkal. A maginfláció 0,1 százalékos volt, az elemzők ugyancsak ennyit vártak. Éves szinten viszont júliusban 2,1 százalékkal csökkent a fogyasztói árak átlaga, ez 1950 januárja óta a legnagyobb esés.

Júliusban öt százalékkal nőtt az új autók eladása éves szinten Nyugat-Európában. A német autógyártók szövetsége, a VDA adatai szerint azonban a január-július közötti időszakban az értékesített új autók száma 8 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban. A VDA szerint júliusban világszerte bővült az új autók iránti kereslet a gazdasági feltételek stabilizálódása és az autóvásárlásra ösztönző intézkedések hatására.

A világgazdasági folyamatok törékenységét jelzi: júniusban is jelentős volt a finn gazdaság visszaesése. A GDP 11,1 százalékkal csökkent éves szinten. Májushoz képest a hazai össztermék 0,8 százalékkal zsugorodott. Az éves szintű májusi GDP-hanyatlás 11,4 százalék volt.

Emellett még több jelentős cég nyeresége is csökkent az utóbbi hónapokban a világban. Így csökkent a német Hochtief építőipari csoport adózott eredménye az első félévben. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.