BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kockázatosak a magyar deficitcélok

A Költségvetési Tanács szerint több százmilliárd forintnyi bevétel és kiadás sorsa kérdéses

A gazdasági válság, valamint olyan régóta húzódó gondok, mint a közösségi közlekedés vagy az önkormányzatok finanszírozása, súlyos kockázatokat jelentenek a költségvetés számára.

Olyannyira, hogy a legrosszabb forgatókönyv szerint az államháztartási hiány jövőre elérheti a 4,8 százalékot – áll a nemrég megalakult Költségvetési Tanács kedden bemutatott első jelentésében. Igaz, ezzel csak akkor kell számolni, ha – néhány más tényező mellett – a társasági adóbevételek terén az elmaradás megközelíti a 90-100 milliárd forintot, és több tízmilliárdos túllépés keletkezik a munkaerő-piaci ellátások támogatásában is.

Kopits György, a tanács elnöke a tegnapi tájékoztatón leszögezte: az idén elhatározott kormányzati intézkedések hosszabb távon 1-1,5 százalékkal növelik meg a GDP-bővülés ütemét, ehhez azonban ezeket a megtakarításokat és szigorításokat természetesen fenn is kell tartani.

A bruttó hazai termék számításuk szerint egyébként az idén 6,5, jövőre pedig 0,5 százalékkal csökken. Eközben a Reuters legfrissebb felméréséből az derül ki, hogy még mindig meglehetősen pesszimista jóslatok forognak a magyar gazdaság jövőjéről, bár a korábbi előrejelzéseiket enyhén felfelé módosították a szakértők.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.