BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még mindig nagy a bizonytalanság

Elvétve már érkeznek pozitív hírek is a reálgazdaságról, sőt, több szakértő szerint már túljutottunk a mélyponton.

Óvatosan kell azonban kezelni a júniusi számokat, mert ez volt az áfaemelést megelőző hónap, így sok ügyletet hozhattak előbbre a felek, hogy azok még a kedvezőbb adókulcs alá essenek. A büdzsénél sem lehet még pontosan látni, elegendők lesznek-e az eddigi módosítások a hiánycél eléréséhez.

Az ipari termelés ez év júniusában 18,8 százalékkal csökkent, az első hat hónapban pedig 22,5 százalékkal maradt el a tavalyi azonos időszakitól – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett adatokból. Némi bizakodásra adhat azonban okot, hogy májushoz képest 1,7 százalékos emelkedést mutat a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index. Az ipari export több mint negyedével, 26 százalékkal zuhant az év első felében, míg a belföldi értékesítés 11,8 százalékkal volt alacsonyabb, mint tavaly.

Az állam finanszírozási igénye a GDP-hez képest 4,7 százalékot tett ki a Magyar Nemzeti Bank előzetes pénzügyi számlái szerint. Igaz, ez négy negyedéves gördülő átlag alapján adódott, így a válság által alig befolyásolt tavalyi harmadik negyedet is tartalmazza még.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.