BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Többfelé kell áfát fizetni jövőre!

Könnyen lehet, hogy 2010-től jóval több feladatuk lesz azoknak a cégeknek, amelyek az EU több tagországában is kínálnak szolgáltatásokat, legalábbis ami a forgalmi adók elszámolását, bevallását és befizetését illeti.

Jövő év elején ugyanis Magyarországon is hatályba lép az unió áfa-irányelvének legutóbbi módosítása, amely szakemberek szerint a legjelentősebb, közösségi indíttatású változásokat hozza az áfafizetés terén hazánk 2004-es csatlakozása óta.

A pénzügyi tárca honlapján is megtalálható újabb, ezúttal jogharmonizációs céllal készült adójavaslatok java része a szolgáltatások teljesítési helyének meghatározásával foglalkozik. Ez az első ránézésre talán lényegtelennek tűnő fogalom – pontosabban annak változása – jelentős hatással lesz a határokon túl is szolgáltatásokat nyújtó magyarországi cégek tevékenységére. Elég, ha arra utalunk, hogy az új rendelkezések alapján akár az is szükségessé válhat, hogy a vállalkozás az EU mind a 25 tagállamában adóalanyként jelenkezzen be. Ezzel szemben jelenleg még lehetőség van arra, hogy ugyanazon szolgáltatásokat a cég egyetlen – magyar – áfa-adószám alatt nyújtsa. Nem véletlen, hogy szakemberek szerint a módosításokra már ezekben a hónapokban érdemes felkészülni.

Ezek lényege: míg jelenleg – bár számos kivétel létezik ez alól - egy szolgáltatás teljesítési helyének a szolgáltató székhelye minősül, az üzleti kapcsolatokban 2010-től a teljesítési hely az lesz, ahol a szolgáltatást igénybe vevő letelepedett – mutat rá Veszprémi István, a Deloitte adópartnere. Hozzátette: míg ez a szabály bizonyos területeken eddig is létezett, jövőre a fordított adózás általánossá válik a nemzetközi ügyletek tekintetében.

Más a helyzet akkor, ha a szolgáltatás igénybe vevője nem áfa-alany – szögezte le lapunk kérdésére Elkán László, a PricewaterhouseCoopers szakértője. Lakossági értékesítések esetén ugyanis a jelenlegi általános szabály nem változik, a teljesítés helyének 2010-től is a szolgáltatást nyújtó székhelye minősül.

A szakember hozzátette: az üzleti kapcsolatokban a fogalom pontosításával jóval egyszerűbbé válik a vállalkozások nemzetközi tevékenysége, ugyanakkor megnő a telephelyek jelentősége, hiszen számos esetben ezek alapján kell meghatározni a teljesítés helyét – mind a szolgáltatást nyújtó, mind az azt igénybe vevő cégek esetében. A változás egyik előnye, hogy 2010-től jelentősen csökken a fenti általános szabály alóli kivételek száma, igaz, néhány területet az új törvények is külön kezelnek. Ilyen lesz többek között az éttermi és egyéb vendéglátó-ipari szolgáltatások teljesítési helyének meghatározása – mutat rá Veszprémi István.



A módosítások jó része jövőre életbe lép, bizonyos passzusok azonban csak néhány évvel később válnak hatályossá. Ilyenek többek között a telekommunikációs, közvetítési és elektronikusan nyújtott szolgáltatásokra vonatkozó új előírások, amelyeket csak 2015-től élesíti az EU. Jelenleg az adófizetési kötelezettség a szolgáltatást nyújtó vállalkozás székhelyéhez igazodik, ez azonban már eddig is komoly adóbevétel-kieséseket okozott a tagállamoknak. Mivel ugyanis e szolgáltatásokat nagy távolságból is könnyedén lehet biztosítani, a cégek általában a legalacsonyabb adókulcsú államokban telepedtek le. Ennek kíván az EU gátat szabni azzal, hogy 2015-től e szolgáltatások teljesítési helye a vevő székhelye vagy lakóhelye szerint alakul, még akkor is, ha a vevő nem áfa-alany. Ugyancsak az igénybe vevő székhelyéhez igazodik a közlekedési eszközök hosszú távú bérbeadása utáni adófizetés – áfa-alanyok között már jövőre, magánszemély bérbe vevő esetén pedig 2013-tól.
Az új szabályok érintik az áfa bevallását, az összesítő nyilatkozatokat, valamint az adó másik tagállamból történő visszatérítését is.

Kivételek
Forrás: VG-gyűjtés
( a 2010-től életbe lépő szabály alól)
Szolgáltatás  Teljesítési hely
Ingatlanokkal kapcsolatos szolg. az ingatlan helye
- ingatlanközvetítés
- kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás
- az ingatlanhasználatra vonatkozó jogok átengedése
- építési munkák előkészítése és összehangolása
Személyszállítás a ténylegesen megtett útvonal
Éttermi szolg. / vendéglátó-ipar a szolg.-nyújtás tényleges helye
Vendéglátás személyszállítás keretében a személyszáll. indulási pontja


További jogszabály-változások
Forrás: VG-gyűjtés
1. Lehetővé válik a külföldön fizetett áfa visszatérítése
- elektronikus úton
- a visszatérítés helye szerinti tagállamtól
- határidő a következő év június 30-a helyett szeptember 30-a
2. Áfa-összesítő nyilatkozatok
- jelenleg negyedévente esedékesek
- a jövőben havonta kell benyújtani százezer eurós küszöbérték felett
- elektronikus benyújtás engedély alapján

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.