BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszaüthet a bevándorlási szabályok szigorítása

Állások megszűnéséhez vezethet a bevándorlási szabályok szigorítása Nagy-Britanniában - figyelmeztett az ország munkaadói szövetsége, a CBI.

A szervezet felmérése szerint a vállalatok átlagosan arra számítanak, hogy a kormányzati tervek végrehajtása esetén mintegy 50 brit munkavállalót veszítenének el. Ennek az az oka, hogy a bevándorlási szabályok szigorítása sok céget arra kényszerítene, hogy bizonyos tevékenységeit külföldre telepítse.

London februárban vezette be azt a pontrendszert, amely alapján az Európán kívülről érkező bevándorlók kérelmeit bírálják el. A cégek szerint a rendszerhez kapcsolódó papírmunka megnehezítette a jól képzett külföldi munkavállalók felvételét.

Neil Carberry, a CBI foglalkoztatáspolitikáért is felelős vezetője szerint sok brit vállalat százezer fontos nagyságrendben költött az alkalmazkodásra, ezért különösen aggasztó, hogy most a kormány újabb változtatásokat tervez. Így elképzelhető, hogy a jövőben kizárólag hiányszakmákban adnak majd ki vízumokat.

A szigorítási javaslatok között szerepel az is, hogy a cégeknek a jelenleginél hosszabb ideig kelljen Nagy-Britanniában meghirdetni az üresedéseket, mielőtt külföldieket is felvehetnének. Carberry szerint azonban mindez az Egyesült Államokéhoz hasonló helyzetet eredményezhet, ahol is a szigorú bevándorlási szabályok miatt a vállalatok sok projektet inkább például Vancouverben valósítanak meg.

Nemrég a kormány bevándorlási ügyekkel foglalkozó tanácsadó testülete is óvatosságra intett, figyelmeztetve a munkaerőpiacot jelenleg amúgy is jellemző "felfordulásra". A testület szerint az engedélyezési rendszernek automatikus stabilizátorként kellene működnie, nem pedig folyamatosan változtatni rajta a gazdasági ciklusnak megfelelően.

A pontrendszer bevezetése mindenesetre máris érezhetően visszavetette az Európán kívülrül Nagy-Britanniába érkező képzett bevándorlók számát. A régi rendszerben tavaly még 69 ezren kaptak munkavállalási engedélyt, az idei évre vonatkozó becslések azonban már csak 50 ezerről szólnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.