BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még nem vonja ki ösztönzőit az EKB

Az Európai Központi Banknak (EKB) megvan a stratégiája a monetáris ösztönzők kivezetésére, ám annak még nincs itt az ideje - jelentette ki egy frankfurti jegybanki konferencián Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke.

A konferencián felszólaló jegybanki vezetők szerint az ösztönzők kivonását akkor kezdik majd meg, ha a gazdasági növekedés felfutásával az inflációs nyomás is megjelenik.

Az inflációs nyomást nem fokozó monetáris politikai intézkedések azonban még a kamatemelések megindulását követően is érvényben maradhatnak a szükséges ideig.

Jürgen Stark, az EKB igazgatótanácsának tagja szerint a jegybank élénk figyelemmel kíséri azokat a tényezőket, amelyek fordulatot jelezhetnek a gazdasági ciklusban.

A fordulat azonosítása azonban nem könnyű - tette hozzá. A gazdasági kilátások ugyanis bizonytalanok, ráadásul az is valószínűnek tűnik, hogy a válság utáni időszak potenciális növekedési rátái elmaradnak majd a korábbiaktól.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.