BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A német kormány bizakodóbb

Berlin ma közölte: Európa legnagyobb gazdasága ebben az évben 4-5 százalékkal zsugorodik majd, ezzel a korábbinál pozitívabb képet fest az előrejelzés.

A szóvivő kiemelte: a korábbi becslések még azt mutatták, hogy Németország gazdasága idén 6 százalékkal nyújt gyengébb teljesítményt, mint tavaly. Ehhez képest a kormány most 4-5 százalékos mínuszra számít a 2009-es évet illetően. Mint arról az AFP beszámol, a kabinet Angela Merkel kancellár korábbi nyilatkozatával támasztotta alá a javuló prognózist.

A globális keresletcsökkenés miatt jelentősen zuhant a világ második legnagyobb exportőrének kivitele, az elmúlt időszak jelei azonban a helyzet javulását mutatják. A GfKfogyasztói bizalmi index öt hónapja növekszik, az elemzők által számon tartott Ifo index pedig éves csúcsot döntött szeptemberben.

A közgazdászok félelmeinél kevésbé gyorsan növekedett a munkanélküliség, sőt, az állástalanok aránya szeptemberben csökkente is, jelenleg 8,0 százalékos. Augusztusban az ország hivatalosan kilépett a recesszióból azzal, hogy 0,3 százalékos gazdasági növekedést regisztrált a második negyedévben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.