BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ez nekünk is jól jöhet: jövőre 1,2 százalékos német növekedés

A németországi vezető kutatóintézetek szerint a német gazdaság idén kevésbé zsugorodik, mint korábban vélték.

A kutatók 5 százalékos csökkenéssel számolnak, tavasszal még 6 százalékos csökkenést és jövőre 0,5 százalékos visszaesést jósoltak  - jelenti az N24 hírtévé. Figyelmeztettek azonban, hogy a gyors fellendülésnek "jelentős fékező erők" állnak szemben.

Ezért a gazdaságkutatók a német munkanélküliség növekedésével számolnak, ami a belföldi keresletet gyengítheti. A foglalkoztatás leépítésének a csúcspontja 2010 elejére várható, ám a leéépítés egész éven át eltarthat.

A kutatóintézetek a jövő évre átlag 4,1 milliós munkanélküliséggel számolnak. A befolyó adók és szociális illetékes csökkenése miatt ugyanakkor a kutatók a jövő évre a német államadósság jelentős növekedését várják.

Idén a hiány 3,2 százalékos, a jövőre valószínűleg eléri az 5,2 százalékot. A magas költségvetési hiány csökkentését a  berlini kormánynak nem szabad az adók emelésével elérnie - figyelmeztetnek -, hanem "lehetőleg az állami kiadások mérséklésével." Ugyanez érvényes az adókedvezmények leépitésére is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.