BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

GKI: a válság begyűrűzése előtti szintre ugrott a lakossági bizalom

Már a globális válság begyűrűzése előtti szinten van a magyar lakossági bizalom. A mutató 2008 őszén a Gyurcsány-csomag 2006-os bejelentését idéző újabb mélyrepülésbe kezdett, a mélypontot ez áprilisban érte el.

Az azóta tartó javulás azonban lassúbb, mint a hanyatlás volt, és egyelőre csak a pesszimizmus oldódásáról, nem pedig kezdődő optimizmusról lehet beszélni. A GKI által – az Európai Unió támogatásával – készített felmérés szerint októberben az üzleti szektor és a fogyasztók várakozása is kedvezőbb lett.

Az üzleti szférán belül különösen a szolgáltató cégek várakozása javult jelentősen, de az építőipar kivételével a többi ágazaté is kedvezőbb lett. Az iparban szeptemberhez képest egyaránt kissé javult az elmúlt és a következő időszaki termelés megítélése, nem változott viszont a rendelésállományról, ezen belül az exportról alkotott vélemény. A saját termelésű készleteket ellenben valamivel magasabbnak érezték a válaszolók.

A foglalkoztatási szándék az iparban javult, az építőiparban és a kereskedelemben nem változott, a szolgáltatók körében viszont romlott. A fogyasztók munkanélküliségtől való félelme jelentősen csökkent. Az iparban további áresésre számítottak a válaszadók, az építőiparban is erősödött az árcsökkentési szándék, a szolgáltatók körében viszont közel azonos a következő három hónapban árcsökkentést és -emelést tervezők aránya. A kereskedelemben októberben – szeptemberhez hasonlóan – öszszességében nem terveztek jelentős árváltozásokat a következő három hónapban. A fogyasztók inflációs várakozásai jelentősen mérséklődtek.

A GKI és az Erste Bank tegnapi előrejelzése szerint pedig a negyedik negyedévben már szerényen nőhet is a magyar gazdaság, miután ősszel elértük a viszszaesés mélypontját. A 2009-es 6-7 százalékos recesszió után a kutatók jövőre stagnálásra számítanak és megjegyzik: az új kormány lényegesen eltérő makrohatású gazdaságpolitikát aligha valósíthat meg, de a részleteken változtathat. A tanulmány szerint a külső egyensúly látványosan javul, a belső pedig megfelel a nemzetközi követelményeknek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.