BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megszorongatja a bankokat a francia kormány

Kétféle banki adót is megszavazott a francia parlament alsóháza: az egyiket a bank tőkéjére, a másikat pedig a nyereségére vetnék ki.

A hatályba lépéshez mindkét törvényt még el kell fogadnia a felsőháznak is - olvasható a Wall Street Journalban.

A francia tervek azon próbálkozások sorába illeszkednek, amelyek valamilyen módon megpróbálják a pénzintézetekbe pumpált állami forrásokat visszanyerni.

A banki tőkére kivetett adó a javaslat szerint 0,04-től 0,08 százalékig terjedne, és a pénzintézetek felügyelét finanszíroznák belőle. A bank nyereségadót egy ellenzéki szocialista képviselő javaslatára szavazták meg: mértéke 10 százalék lenne, és csak 2010-ben vetnék ki.

Bár utóbbit a kormány ellenezte, a kormánypártok soraiból elegen szavaztak mellette, hogy az alsóház végülis elfogadja. Szavazástechnikai problémák miatt azonban újra kell majd voksolni a törvényről, lehet, hogy már hétfőn.

A törvénytervezet benyújtója, a szocialista Didier Migaud elmondta: szeretne a bankoknak nyújtott 15 milliárd eurós állami támogatásból egy méltányos visszatérítést. Amióta Franciaország eldöntötte, hogy egyetlen bankot sem hagy csődbe menni, nyereségadó-javaslata tulajdonképpen egy biztosítási prémium lenne - tette hozzá Migaud. Számításai szerint a banki nyereségadó évi 1-2 milliárd eurós bevételt jelentene.

A magyar példák

Magyarországon 2005-től kell a bankoknak - mint társas vállalkozásoknak - a 4 százalékos szolidaritási adó mellett, az állami kamattámogatással, kamatkiegyenlítéssel közvetlenül vagy közvetetten érintett hitelállomány alapján kamat és kamatjellegű bevétel címén befolyt összeg után 5 százalékos járadékot fizetniük. Ez utóbbi évi 35 milliárdos bevételt hoz a költségvetésnek.

Idén szeptemberben pedig egy banki magatártási kódexet fogadtatott el a kabinet a pénzintézetekkel.A francia pénzintézeteknek nem tetszik a javaslat, szerintük ugyanis versenyképességük sínylené meg az új adót, de csökkenne hitelezési képességük is, ami pedig a vállalatoknak és a magánszemélyeknek is rosszat tenne. A bankokra amúgy is szigorúbb szabályozás vár: profitjuk egyre nagyobb részét kell félretenniük céltartalékolásra.

A banki tőkére kivetendó adójavaslatot egyhangúan fogadta el a francia parlament alsóháza. A pénzügyi tárca eleinte százmillió euró bevétel vár, de a későbbiekben 150 millió euróra lenne szükség. A bankfelügyeletet eddig a francia jegybank finaszírozta.

Idén szeptemberben pedig egy banki magatártási kódexet fogadtatott el a kabinet a pénzintézetekkel. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.