BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

El lehetne törölni az iparűzési adót

Növekvő gazdasági környezetben jelentős adócsökkentést tesznek lehetővé a megtakarítások

Azonnali hatállyal el lehetne törölni a helyi iparűzési adót (hipa) Magyarországon akkor, ha a GDP a tavalyi szinten állna – fogalmazott kedden a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara üzleti ebédjén Oszkó Péter pénzügyminiszter. Hozzátette: az utóbbi időben a kormány olyan kiadás-csökkentésekről határozott, amelyek egy kedvezőbb gazdasági környezetben jelentős adócsökkentést és gazdaságélénkítést tennének lehetővé.

A válság hatására azonban tetemes bevételek maradnak el a költségvetéstől, így a kiadások lefaragásával „csak” azt lehet elérni, hogy ne emelkedjen tovább az államadósság.

Ez sem kis eredmény – mutatott rá a pénzügyminiszter -, a magas államadósság ugyanis a magyar gazdaság egyik legnagyobb rákfenéje. A GDP 80 százalékát közelítő adósságteher magas kamatszintekben mutatkozik meg, amelyek jelentős kiadási többleteket okoznak mind a vállalkozások, mind az állam számára. A kamatteher pedig önmagában évi 1200 milliárd forint körüli összeget jelent a büdzsé számára, aminek a lefaragása szintén fontos könnyítéseket tenne lehetővé.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.