BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Javul a gazdaság helyzete

Az idei egyik legjobb hónap volt a november a hazai reálgazdaság szempontjából

Az előző hónapok óvatos javulást mutató trendje folytatódik novemberben a reálgazdaságban. A Világgazdaság és az Ecostat közös mutatószáma, a gyorsulási irányadó (GYIA) a hónap során 0,46 százalékos emelkedést jelzett.

Az előző hónapban ennél lényegesen kisebb volt a javulás mértéke, míg az idei évre összességében igen nagy ingadozás figyelhető meg. Egyedül augusztusban volt a válság begyűrűzése óta a mostaninál nagyobb havi emelkedés.

Az mindenesetre jól kirajzolódik, hogy stabilizálódott a gazdaság helyzete, noha abszolút mértékben jóval alacsonyabb szinten, mint ami a válság előtti időszakot jellemezte.

A GYIA tíz részindikátorából hat a növekedés, négy pedig a csökkenés irányába hatott. A reálkamatok dinamikus csökkenése élénkítőleg hat a gazdaságra, a folyamat már negyedik hónapja tart. A budapesti tőzsdeindex reálértéken számolva pedig már március óta emelkedőben van, ez szintén pozitívan mozog együtt a gyorsulási irányadóval.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.