BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jobbik, romák, alacsony foglalkoztatás – Mi hátráltat?

A Political Capital közzétette Magyarországra vonatkozó elemzésében, melyben felsorolja azokat a tényezőket, amelyek hátráltatják az ország kilábalását.

Az elemző intézet meglátása szerint a Magyarországot hátráltató egyik tényező a rendkívül alacsony foglalkoztatottság, amely 2007-ben a második legrosszabb volt az Európai Unióban. Ez egyszerre jelent közvetlen és közvetett terhet a gazdaság számára, mivel csökkenti az elérhető munkaerő állományát és megterhelést jelent a költségvetésnek is.

A Political Capital problémaként említi, hogy az állami újraelosztás 2009-2010-ben a Magyarországon legmagasabb a régióban. A bonyolult adórendszer serkenti az adóelkerülési kedvet. Az elemzés hozzáteszi: a 2010-es választások várható győztese, a Fidesz nem mutat elkötelezettséget a reform mellett.

A túlterjedt bürokrácia és a túlzottan központosított elosztás a korrupció melegágyai. A becslések szerint 1 trillió forint tűnik el évente illegális csatornákon emiatt. A Political Capital szerint a korrupció nem csak a közszférában jelent gondot, ahol 400 milliárd forint szivárog el, hanem a magán szektorban is, ahonnan évi 600 milliárd tűnik el.

A Political Capital kiemeli az etnikai feszültségeket is, mint hátráltató tényezőket. A Jobbik stabil támogatással rendelkezik, az etnikai konfliktusok megfékezésére tett kísérletek kudarcot vallottak. A roma népesség magas fokú inaktivitása a társadalombiztosítási rendszer és a munkaerőpiac számára is veszélyt jelent. A romaellenesség az elemzők szerint a választások előtt megerősödik majd, tovább rontva ezzel Magyarország nemzetközi megítélését.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.