BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lengyel vita a nyugdíjreformról

A lengyel kormány jól átgondolta a nyugdíjrendszer átalakításával kapcsolatos terveket, amelyek az egyeztetések során még módosulhatnak is - jelentette ki a kritikákra reagálva Jacek Rostowski pénzügyminiszter.

A konzervatív ellenzék és független közgazdászok által is támadott elképzelés szerint a fizetések jelenlegi 7,3 százalékáról 3 százalékra mérsékelnék a magánpénztárakhoz kerülő járulékok összegét, és a különbözettel az állami rendszert támogatnák meg.

A pénzügyminisztérium becslése szerint az átcsoportosítás évi 13 milliárd zlotyval (4,75 milliárd dollár) mérsékelné a költségvetési hiányt. A terv kritikusai úgy vélik, hogy a lépés elsősorban az adósság megfékezését célozza, miközben visszafordíthatja a korábbi reformokat.

Az elképzelésről korábban Slawomir Skrzypek jegybankelnök is elítélően nyilatkozott, arra figyelmeztetve a kormányt, hogy a nyugdíjjárulékok átcsoportosításával nem lesz képes stabilizálni az államháztartást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.