BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Munkanélküliség: még nem értük el a gödör alját

A vártnál kisebb mértékben emelkedik a munkanélküliség, itt még nem értük el a gödör alját. Az aktivitás azonban szinten maradt, ami a későbbiekben kedvezhet a kilábalásnak.

Az állástalanság újabb csúcsra emelkedett, de még így is kedvezően értékelhető az őszi alakulása. Az augusztus–októberi időszakban a 15–74 éves foglalkoztatottak száma 3 millió 789 ezer, a munkanélkülieké 440 ezer fő volt, ami 10,4 százalékos munkanélküliségi rátát jelentett – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. A ráta az előző időszakhoz képest csak enyhén, 0,1 százalékponttal emelkedett, de így is új évtizedes csúcsot jelent. A szezonális munkák kifutásával rendszerint az állástalanság emelkedése figyelhető meg ősszel, és most még a recesszió miatti megszűnések hatásával is számolni kell, ezek fényében pedig még pozitív meglepetésként is értelmezhető az adat. Ugyanakkor éves szinten 2,7 százalékos emelkedés volt, ami nagyjából átlagosnak tekinthető európai szinten.

Az amúgy sem kedvező foglalkoztatási statisztikáink is ennek megfelelően romlottak. A vizsgált időszakban a 15–64 éves népesség 62,0 százaléka, ezen belül a 15–61 évesek 64,7 százaléka jelent meg a munkaerőpiacon. A 15–64 éves foglalkoztatottak létszáma átlagosan 3 millió 758 ezer fő volt, 125 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. Az erre a korcsoportra számított 55,6 százalékos foglalkoztatási ráta az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,6 százalékponttal csökkent. A 15–74 éves munkanélküliek létszáma 440 ezer fő volt, 112 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A férfiak munkanélkülisége 3,1 százalékponttal, a nőké 2,2 százalékponttal nőtt. A munkanélküliek 19,7 százaléka a munkaerőpiacon csak a kis létszámban jelenlévő 15–24 éves korosztályból került ki, az erre a korcsoportra számított 27,7 százalékos munkanélküliségi ráta 7,3 százalékponttal haladta meg az egy évvel ezelőttit. A 25–54 évesek, azaz az ún. legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 9,4% volt, 2,4 százalékponttal magasabb, mint tavaly.

A munkanélküliek 43,1 százaléka egy éve, vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 16,3 hónap, 2,4 hónappal rövidebb az egy évvel korábbinál. A munkaerőpiaci kilátások egyelőre nem biztatóak, még akár további egy évet kell várni, hogy érdemi javulást lássunk. Az egyetlen pozitívum, hogy nem hagyja el a munkavállalók tömege, azaz az aktivitás alig csökken, ezért szabad kapacitásként rendelkezésre állnak a válság miatt elbocsátottak, ami segíthet a későbbi helyreállásban. A szakértők az állástalanság további 0,5-1 százalékpontos emelkedésével kalkulálnak jövőre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.