BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Öngondoskodásra ösztönöz a kormányzati szigor?

A legégetőbb feladat a foglalkoztatottság javítása lenne

Mivel Magyarországon felborult az aktívak és az inaktívak aránya – vagyis túl kevés keresőképes tart el túl sok keresőképtelent –, a legégetőbb feladat a foglalkoztatottsági színvonal javítása – fogalmazott egy konferencián Oszkó Péter pénzügyminiszter.

 A Heti Válasz és a Figyelő által szervezett tanácskozáson a tárcavezető leszögezte: hosszú évek óta a politikai ígéretek jó része az inaktívaknak szól, a nyugdíjak, segélyek és egyéb juttatások növelését helyezve kilátásba. Eközben az aktivitási rátában az unióhoz képest 11 százalékpontos, a térséghez képest pedig 6 százalékos hazánk lemaradása.

Szükség van tehát az újraelosztási arány csökkentésére, az élőmunkateher lefaragásával pedig az aktivitás fokozására – fogalmazott Oszkó.

A pénzügyminiszter a nyugdíjrendszer terén a korhatár megemelését, valamint az előre hozott nyugdíjazás visszaszorítása érdekében módosított bonus-malus rendszert emelte ki. Hozzátette: a már elfogadott módosítások nélkül 2015 és 2020 között éves szinten a GDP 13 százaléka ment volna el a nyugdíjakkal kapcsolatos kiadásokra, ám az átalakításokkal ez az arány akár 2060-ig is a GDP 10 százaléka alatt maradhat.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.