BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oszkó: egyensúlyba kell hozni az államháztartást

Fenntartható gazdasági növekedés csak egyensúly közeli államháztartás mellett lehetséges, ez a válság legfontosabb tanulsága Magyarország számára is - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter kedden Budapesten, a Magyar tudomány ünnepe alkalmából tartott konferencián.

A jövőbeni növekedésre felvett hitelekre nem lehet építeni, mert a hitelforrások elapadása drasztikus gazdasági visszaeséshez vezet, s ezt a balti országok példája ékesen bizonyítja - jelentette ki a pénzügyminiszter.

A Bajnai-kormány válságkezelési tevékenysége nyomán növekedési tartalék szabadulhat fel, amelyet akkor lehet mozgósítani, ha az exportpiacok már bővülni kezdenek - tette hozzá Oszkó Péter.

A válság bebizonyította, hogy nincsen "ingyen ebéd", hosszabb távon az exportvezérelt fejlődés alapozza meg a gazdasági növekedést - fogalmazott a pénzügyminiszter.

Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke arról beszélt, hogy Magyarország megúszta a tőkemérleg válságot, majd kénytelen volt brutális fiskális szigort bevezetni.

A válság elkerülését segítették a nemzetközi pénzügyi szervezetek és az Európai Unió, amely "ernyőt tartott Magyarország fölé" - magyarázta Kopits György.

 A Költségvetési Tanács elnöke szerint a válságkezelés lényege a magyar kormány prociklikus gazdaságpolitikája, a fiskális kiigazítás volt.

Emellett jelzésként értelmezhetők azok a reformjellegű elemek, amelyek az adó- és jóléti rendszert fogják át, de ezzel egyenértékű az új költségvetési szabályrendszer bevezetése, amelynek fő célja az állami pénzügyek átláthatóságának és fenntarthatóságának megteremtése - tette hozzá.

Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke arról szólt, hogy a válság rávilágított: megbuktak a hagyományos közgazdasági modellek, az előrejelző rendszerek nem működtek, és a gazdasági válság egy olyan területről indult ki, amely nagyjából az Egyesült Államok pénzpiacának egy kis szegmensét jelenti. A válságban azonban sikerült elkerülni a legrosszabbat, a nemzetközi pénzügyi intézmények szoros együttműködésével, közös fellépésével, összefogásával elérték, hogy ne omoljanak össze a nemzetközi pénzpiacok - mutatott rá az alelnök.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.