BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tisztul a kép a gazdaságban

Az idei mutatók már keveset változnak, a jövő évvel kapcsolatban vannak véleménykülönbségek

Tovább javultak az inflációs, de romlottak a növekedési kilátások, a büdzsé az előirányzat körül maradhat. Még két kamatvágást várnak ez évre a hazai piacokat figyelő elemzők – derült ki a Reuters felméréséből. Jövő hétfőre 22 szakértő valószínűsít fél százalékpontos vágást, egy pedig 75 bázispontosat. Év végére 14-en várják a ráta 6 százalékosra csökkentését, míg négyen ennél magasabb szintet valószínűsítenek. Ezt követően viszont lelassulhat a kamatvágási ütem, a legtöbben úgy tartják, hogy csak 5,5 százalékig mehet le az MNB a jelenleg 7 százalékos alapkamattal jövőre.

A sorozatosan a várakozásoknál kedvezőbb inflációs számok nyomán mérsékelték előrejelzéseiket az elemzők, 2010-re már 3,7 százalékos átlagos drágulást várnak, és év végére a legtöbbek szerint a 3 százalékos jegybanki cél alá mehet a pénzromlás. A havi ütemekben azonban év végéig emelkedést valószínűsítenek, novemberre 5, decemberre 5,5 százalékot várnak, így az idei átlagos ütem 4,2 százalékra emelkedhet.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.