BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A magyarországi német cégek 3,9 százalékos béremelést terveznek

A magyarországi német vállalatoknál dolgozók jövőre a pénzüknél maradhatnak, ugyanis e cégek 3,9 százalékos átlagos béremelést terveznek, ez – a várt 4 százalék körüli infláció mellett – változatlan reáljövedelmet eredményezhet e körben.

A Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara és a Kienbaum Management Consultants közös bérezési tanulmányából az is kiderül: e cégek arra számítanak, jövőre már ismét nő a munkaerőigény Magyarországon.

A tizenegyedik alkalommal közösen készített tanulmányhoz magyarországi, túlnyomórészt német érdekeltséggel működő vállalatok több mint 14 ezer munkavállalójának a bérezési adatait értékelték ki, illetve kikérdezték a cégek vezetőit. Ebben a vállalati körben egyébként az idén még átlagosan 6,2 százalékos emelést hajtottak végre, ez az országos átlag felett volt, ugyanis augusztusban a versenyszférában fizetett bruttó bérek 5,1 százalékkal haladták meg az előző évi értéket.

A vállalatok mintegy 40 százaléka vált meg dolgozóktól a gazdasági válság miatt, és közel harmaduk vezetett be rövidített munkarendet. Szélesebb körben alkalmazták, illetve alkalmazzák a fizetett szabadság elrendelését: ezzel az eszközzel a vállalatok 50 százaléka élt már, és további 7 százalék tervezi ezt. Visszafogottak voltak a foglalkoztatás megőrzésére szolgáló állami támogatások igénybevételénél: a válaszadók 60 százaléka nem tervez részt venni ilyen pályázaton, csupán 15 százalékuk élt ezzel a lehetőséggel, vagy legalább határozott erről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.