BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Búcsú az élénkítéstől

A Fed és az EKB is megkezdi a monetáris stimulus leállítását

Egy és hat hónap közti lejáratú lekötött betéti konstrukciókat kínál fel hamarosan az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a kereskedelmi bankoknak, hogy kivonja a piacról a becslések szerint legalább ezer milliárd dollárra tehető felesleges likviditásnak legalább egy részét.

A Fed sietett azt is hozzátenni az európai idő szerint hétfő este közzétett bejelentéshez, hogy annak semmi hatása nincs „a közeljövő” monetáris politikai döntéseihez, vagyis az irányadó kamatszint továbbra is közel marad a nullához, és ebben elemzők szerint 2010 közepe előtt biztosan nem várható változás.

A Fed vezetői néhány hete már megkezdték a pénzügyi válság miatt megnövelt likviditás fokozatos „kiszárítását”, vagyis a monetáris eszközökkel végrehajtott gazdaságélénkítés lassú leállítását, az úgynevezett exitstratégia végrehajtását.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.